De eerste etappe in de Ronde van Qatar begon bijzonder snel. In de eerste twee koersuren werd een gemiddelde van boven de vijftig kilometer per uur gehaald.  Het was winderig en heel nerveus vanuit de start.
Mike: "De vlam schoot gelijk in de pan. Na dertig kilometer reed een waaier van bijna dertig renners weg. Ik kon nog even mee, maar toen ze halverwege de weg gingen zitten, moest ik lossen en viel terug naar de tweede groep.

Daar moest ik flink remmen voor een valpartij en kon ik niet meer terug komen. In de derde waaier gebeurde hetzelfde en zo kwam ik terecht in de vierde groep, waar ik nog eens lek reed."

Slecht wegdek
Mike vervolgt: "Uiteindelijk viel het wat stil en kwamen we terug in groep drie. Toen deze weer werd gesplitst op het kantje, was ik wel mee. Vooraan vielen ze echter nooit meer stil. Ik kwam aan de finish als 61e, op bijna acht minuten. Ondanks de lekke band en de twee valpartijen vlak voor me, voelde ik me niet eens zo slecht. We gaan het morgen weer opnieuw proberen."

Koersverloop
Mark Cavendish won de rit over 176 kikometer (in 3 uur en 28 minuten) vóór Sacha Modolo en Andrea Guardini. Alexander Kristoff, die drie ploegmaats mee had in de eerste groep, werd vierde. In het klassement heeft Cavendish acht seconden voorsprong op de nummer twee. Cavendish verzamelde onderweg ook seconden in de twee sprints. De eerste achtervolgers kwamen op 1.43 minuten binnen. LottoNL-Jumbo had met Wynants, Van Emden en Hofland drie renners in de tweede groep.

Tweede rit
Morgen staat de tweede etappe op het programma over 135 kilometer.
Start en finish zijn beide gesitueerd in Doha.