De VAM-berg is vrijdag het middelpunt van de strijd om het rood-wit-blauw bij de beroepsrenners. Om 13.15 uur klinkt ook voor Mike het startschot in Westerbork. De totale wedstrijd telt 195 km.

Nu de Tourselectie bekend is voor het Team Jumbo-Visma, is de verdere planning voor Mike ook duidelijk. Helaas is Mike niet geselecteerd voor de Tour, die op 1 juli in Kopenhagen (Denemarken) van start gaat. Wel is hij voorlopig geselecteerd voor de Vuelta.

Team Jumbo-Visma verschijnt vandaag niet aan de start van de vijfde etappe van de Tour de Suisse. Reden is dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen corona opnieuw in de ploeg is geslopen. In het belang van de gezondheid van de renners en staf en ter bescherming van het peloton en de wedstrijd achten het medische en het sportieve management van de Nederlandse formatie terugtrekken uit de Zwitserse rittenkoers het verstandigste besluit. Het besluit is genomen in overleg met de directie van de Tour de Suisse.

De scenario’s van de eerste ritten beginnen wat op elkaar te lijken. Vaak zorgt de lastigheid van het slotklimmetje voor de uitdunning. Deze renners, gaan voor de etappezege. In de vierde etappe naar Brunnen was dat Daryl Impey. De Zuid-Afrikaan troefde na 190 kilometer Michael Matthews af.  Søren Kragh Andersen werd derde in de sprint van een uitgedund peloton.

Hij speculeerde gisteren al over het eventueel meesprinten in de straten van Grenchen. En dat gebeurde dus ook. Een groep van zo’n kleine zestig renners stormde naar de meet. Mike klasseerde zich als negende. De rit over 177 kilometer in deze Ronde van Zwitserland werd gewonnen door Peter Sagan. Bryan Coquard werd tweede voor Alexander Kristoff. Stephen Williams behield het gouden leiderstricot.

Andreas Leknessund heeft de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De beloftevolle renner van het Team DSM maakte in de rit naar Aesch deel uit van de vroege vlucht, reed weg op de laatste klim van de dag en soleerde vervolgens naar de ritzege. Stephen Williams blijft de leider in het klassement.

De eerste etappe in de Ronde van Zwitserland, met start en aankomst in Küsnacht werd verreden op een grote omloop van bijna 45 kilometer. De 26-jarige Stephen Williams van Bahrain Victorious won de sprint van vijftien renners, voor Schachmann en Kron.

De twee belangrijkste voorbereidingskoersen voor de Tour zijn de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. Mike zal morgen in de Küsnacht aan deze 8-daagse gaan beginnen. Zonder verwachtingen na zijn valpartij in de Ronde van Noorwegen.

Mike gaat morgen niet van start in de ZLM Tour. Hij is onvoldoende hersteld van zijn valpartij in de laatste rit in de Tour of Norway. Als laatste winnaar van de Nederlandse etappewedstrijd zal hij dus géén rugnummer 1 opspelden. Dat zal iemand anders zijn uit de ploeg.

Mike is om 12:39 uur gestart voor zijn tijdrit over 27,2 kilometer. Hij liet bij het eerste tussenpunt (na 8,8 kilometer) een tijd noteren van 11:28 minuten. Een gemiddelde van iets meer dan 46 kilometer per uur.  Bij het tweede tussenpunt (na 17,2 kilometer) stopte de klok bij 22:09 minuten (gemiddelde 46,5 km p/uur). De eindtijd werd uiteindelijk 35:22 minuten met een gemiddelde van bijna 46,2 kilometer per uur.
Mike is vroeg van start gegaan in deze vijfde etappe, omdat hij op de eerste dag veel tijd verloor door de valpartij.

In het wiel van kopman Roglic kwam Mike vandaag als 62e over de streep in Fougères. Opgelucht, want het was vandaag de vraag hoe de gekwetste renners van Team Jumbo-Visma na de valpartijen van zondag en maandag ervoor stonden. Met name de foto op social media van "Hansplast'-Roglic toonde wat de gevolgen zijn van zo'n smak op het asfalt.

Een etappe met twee gezichten voor Mike. Enerzijds deed hij veel goed werk vooraan in het peloton en hield hij kopman Roglič keurig uit de wind. Anderzijds viel diezelfde kopman in de slotfase van de wedstrijd, een valpartij waarbij ook Kruijswijk was betrokken. Na veertig kilometer waren de Jumbo's ook al Robert Gesink kwijtgeraakt. Hij viel op zijn schouder nadat hij de gevallen Thomas niet meer kon ontwijken Noodgedwongen moest hij de Tour verlaten. Kortom veel schade binnen het team.

Team-Jumbo had op 45 km voor finish de zaken mooi onder controle. In slagorde reden Tony Martin, Robert Gesink en Mike rechts van de weg op kop van het peloton. Mike dronk rustig uit zijn bidon totdat een toeschouwster via een groot kartonnen bord de groeten deed aan opa en oma. Tony knalde op het bord, Mike vloog over hem heen en een half peloton ging tegen de vlakte

Op zaterdag 26 juni gaat in Brest de 108e editie van de Tour de France van start. We spraken Mike over zijn derde deelname. Eerder nam hij in 2017 deel. Hij werd toen 129e op 3:43,52 uur van de winnaar. In een bijzonder succesvolle Tour voor Team Sunweb, waarvan hij toen deel uitmaakte. Warren Barguil won twee ritten en het bergklassement. Michael Matthews won ook twee etappes en het puntenklassement.

Mike kwam vandaag op slechts zes minuten en 25 seconden binnen van de winnaar Gino Mäder. De slotrit van de Ronde van Zwitserland ging van Andermatt naar Andermatt over 160 kilometer met twee beklimmingen van eerste categorie en de Gotthardpass van buiten categorie. Mäder versloeg in een sprint-a-deux Michael Woods. Richard Carapaz behield de leiderstrui en won zo de 84e uitgave van de Tour du Suisse.

Het was voor Mike geen speciaal doel in deze Ronde van Zwitserland, de zevende etappe. Een klimtijdrit over 23,2 kilometer waarbij zo'n 650 hoogtemeters (a 6,5%) werden gemaakt. De start was gelegen op 1413 meter. De eerste vier kilometer waren vlak, daarna volgde de klim naar Oberalppass (2043 meter). Op de top na 11,5 kilometer volgde de afdaling naar de streep.