Mike werd vandaag veertiende in een sprint in de straten van Kuurne. Een grote groep streek in de laatste tweehonderd meter neer op de laatste drie koplopers met Mikes ploegmaat Christoph Laporte. Fabio Jakobsen won de sprint van de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne en klopte na 195 kilometer Caleb Ewan  met een wiel. Hugo Hofstetter stond eveneens op het podium. De Fransman Laporte (Jumbo-Visma) werd achtste.

Mike kwam vandaag in de ouverture van het Belgische wielrennen, de Omloop Het Nieuwsblad als vierentwintigste over de streep. Hij had aan de streep in Ninove een achterstand van anderhalve minuut op zijn kopman Wout van Aert. De Belgische kampioen versnelde op de Bosberg en kwam solo aan de meet. Hij had 22 seconden voorsprong op Sonny Colbrelli en Greg Van Avermaet, die als tweede en derde finishten.

In 2020 gooide de coronapandemie roet in het eten van het Vlaams voorjaar. Een jaar later lag Mike in de lappenmand na een zware valpartij op het trainingskamp op Tenerife. Nu kijkt Mike uit naar een reeks van wedstrijden in zijn geliefde voorjaar. In 2020 werd de Omloop Het Nieuwsblad (OHN) nog wel verreden. Mike behaalde een zesde plaats in die editie.

Als enige van de Supportersclub - want corona - belde secretaris Johan Swinkels  vanmiddag aan bij Mike en Corine in Rosmalen. Uiteraard mocht Mike een cadeautje uitpakken. Geen echte verrassing vormde de zak M&M's. Zo'n foto uit het Amsterdamse ziekenhuis vraagt een reactie, maar bijzonder was een fles met 2 liter Pruuf 'r mar blond, een  speciaalbier uit Ysselsteyn, gepromoot door Stef en Tamara Koonings die in carnavalsdagen optreden als zangduo Pruuf Mar. 

Waaierrijden, stevige wind en gietende regen maakten De Omloop zeer zwaar, maar Mike was de hele dag met zijn Jumbo-maten voorin te vinden. Zijn sterke optreden resulteerde in een plaats in de kopgroep van de dag en een mooie zesde plaats in de Belgische openingsklassieker.

Na drie Spaanse trainingskampen en het betwisten van twee veldritten is Mikes overwintering afgelopen. Vandaag vliegt hij met enkele ploeggenoten vanaf Tenerife naar België. Zaterdag staat hij in Gent met het nummer van de 'kopman' (151) aan de start van de eerste klassieker van de Vlaamse wielerlente: de Omloop.

In zijn vijfde profseizoen zal Mike zaterdag voor de derde maal aan de start staan van de Omloop het Nieuwsblad. In 2016 en 2017 was Mike ook van de partij. In zijn eerste 'Omloop' werd hij 33e op slechts 17 seconden van de winnaar Greg van Avermaet. Een jaar later zat hij na een uur koers mee in de vlucht van de dag, die maximaal acht minuten kreeg. Hij werd uiteindelijk twaalfde op 58 seconden van opnieuw een overtuigende Van Avermaet. We blikken vooruit met Mike.

Zdeněk Štybar heeft de slotetappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. Hij was na een etappe van 173,5 kilometer de beste van een vluchtersgroep op de klim van de Malhão. Klassementsleider Tadej Pogačar werd aangevallen door Enric Mas en Wout Poels, maar hij hield stand en veroverde de eindzege. Mike kwam knap als 24e over de eindstreep op slechts 1 minuut en 41 seconden van dagwinnaar Stybar. In het eindklassement klom hij daardoor zeventien plekken en werd uiteindelijk 41e.

Mike kwam vandaag in de vierde etappe van de Ronde van Algarve met een gebalde vuist als negende over de streep. En daar was alle reden voor. Dylan Groenewegen won de rit met aankomst in Tavira en zorgde voor de tweede zege van Jumbo-Visma. Mike had een groot aandeel in de zege. Hij zette Dylan Groenewegen in een uitstekende positie af op tweehonderd meter na een perfecte lead out. Groenewegen had een mechanisch probleem in de laatste acht kilometer. Maar werd door zijn ploeg opgewacht achter in  het peloton en ook teruggebracht. Vervolgens rekende hij met gemak af met Arnaud Démare. Tadej Pogačar behield de leiderstrui.

Stefan Küng heeft de individuele tijdrit in de Ronde van de Algarve gewonnen. In Lagoa zette hij na 20,3 kilometer de snelste tijd op de klokken. Søren Kragh Andersen eindigde op de tweede plaats, Yves Lampaert werd derde. Op de vijfde plek treffen we Tadej Pogačar, die daardoor leider blijft in het algemeen klassement. Mike werd 39e en had een achterstand van 1 minuut en 27 seconden op Küng. In het klassement vinden we Mike terug op plaats zestig op 14:09 minuten van de leider.

De zwaarste rit in de Ronde van de Algarve werd gewonnen door het jonge toptalent Tadej Pogačar. De Sloveen van UAE Emirates wist op de slotklim naar Fóia een late aanval van Wout Poels te neutraliseren, en spurtte vervolgens zelf naar de overwinning én de leiderstrui. Poels moest uiteindelijk genoegen nemen met plek twee voor Sam Oomen (4e). Mike klasseerde zich op een 52e plaats op 6 minuten en 9 seconden van de etappewinnaar. In de algemene rangschikking staat hij nu 63e.

Fabio Jakobsen heeft de openingsetappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De Nederlander was veruit de snelste in de sprint, na een chaotische finale. Vijf van de zeven renners van Jumbo-Visma -waaronder ook Mike en Dylan Groenewegen- waren de voornaamste slachtoffers van een massale valpartij op zeven kilometer van het einde. Het groepje kwam op 6 minuten en 50 seconden over de streep. Ploegleider Nico Verhoeven: "De schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. De enige die écht hard is gevallen, is Timo Roosen. Voor hem is het afwachten, hoe hij daar vanavond op reageert."

Mike zal maandag vertrekken naar Portugal, om op woensdag te starten in de Volta ao Algarve em Bicicleta, oftwel de Ronde van de Algarve. Deze 5-daagse wedstrijd eindigt op zondag 24 februari in Malhão. In totaal bijna 780 kilometer in vier ritten en één individuele tijdrit. Het is voor Mike de tweede koers van het jaar. Daarna volgt al de Omloop Het Nieuwsblad (2 maart).

De vierde rit in de Ronde van Valencia stond voor de Jumbo-Visma renners in het teken van 'krachten sparen'. Zeker nadat klimmer Floris de Tier ziek had opgegeven eerder deze week. Hij had deze rit wel aangestipt. De Brit Adam Yates won de etappe, na een versnelling in de laatste kilometer. Daarmee wist hij Alejandro Valverde voor te blijven. Ion Izagirre, die vierde werd, nam de leiderstrui over van Edvald Boasson Hagen.

Slechts een veertigtal renners bleef vandaag over om aan de slotklim naar de finish in Chera te beginnen. Onder hen een bijzonder sterke Mike, die toonde dat hij ten opzichte van vorig jaar weer een stap heeft gezet. Niet alleen kon hij zich van voren handhaven in een etappe waar serieus geklommen moest worden, maar op de hellende aankomststraat snelde hij zelfs naar een vijfde plaats. Een mooi begin van zijn wegseizoen.

Matteo Trentin heeft de eerste rit in lijn van de Ronde van Valencia op zijn naam geschreven. De Europees kampioen sprintte in Alicante sneller dan de Fransman Nacer Bouhanni en de Brit Ben Swift. Edvald Boasson Hagen blijft in het bezit van de leiderstrui. Mike kwam als 82e over de eindstreep in dezelfde tijd als Trentin.

"Toen ik richting start reed, schakelde mijn fiets niet meer ... Momenteel heb ik geen tweede tijdritfiets hier. En in de korte tijd die restte voor mijn starttijdstip van 13.02 uur, kregen we de fiets niet meer aan de praat. Dus zat er niets anders op dan te vertrekken op mijn gewone fiets … ", laat een teleurgestelde Mike weten uit Orihuela. "Tja, dan weet je dat het moeilijk wordt. Ik heb natuurlijk gewoon goed doorgereden en geprobeerd er wat van te maken. Uiteindelijk leverde het een 125e plaats op."

Woensdag 6 februari rijdt Mike (rugnummer 64) al zijn eerste koers voor Jumbo-Visma. In de Ronde van Valencia vervangt hij de zieke Grøndahl Amund Jansen. Samen met Dylan Groenewegen (63), Tony Martin (65), Timo Roosen (66), Floris De Tier (67), Koen Bouwman (61) en Jos van Emden (62) doorkruist hij in vijf etappes de Spaanse regio Valencia.