1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De eerste rit in de Tour de France werd dus toch een strijd tussen de klassementsrenners. De puncheurs kwamen er niet aan te pas in de straten van Bilbao. Het werd zelfs een strijd tussen twee broers. Adam Yates won uiteindelijk de sprint van zijn broer Simon. Het duo was in de slotfase ontsnapt uit een groepje met louter renners voor het klassement. Mike moest op zo’n veertig kilometer van de meet lossen op één van de hellingen en kwam als 133e binnen op 13:53 minuten van UAE-er Adam Yates.

Vijf beklimmingen in openingsrit

De etappe over 182 kilometer mocht met meer dan 3200 hoogtemeters zeker als ‘lastig’ worden gekwalificeerd. De start en finish waren in Bilbao. Op de route lagen vijf gecategoriseerde hellingen, waarvan drie in de laatste veertig kilometer. In de finale moesten achtereenvolgens de Côte de Morga (3,8 km aan 4,8%), de Côte de Vivero (4,3 km aan 6,9%) en de Côte de Pike (2,2 km aan 9,9%) bedwongen worden. Daarna was het nog tien kilometer tot de finish.

Kopgroep met drie Fransen, een Deen en Eenkhoorn

Al na één kilometer reden vier renners weg: Pascal Eenkhoorn, Simon Guglielmi, Jonas Gregaard en   Valentin Ferron gingen mee in het avontuur. Mikes ploegmaat Lillian Calmejane kon nog overstreken. Met z’n vijven kregen ze nooit meer van twee minuten van de teams: Alpecin-Deceuninck, Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma. De vijf spurtte behoorlijk fanatiek om de bergpunten. Mike kwam bij de tussensprint in beeld voor Girmaj. Maar die werd slechts dertiende. Was dat het signaal dat de Eritreeër gaat bemoeien met de groene trui? Die conclusie lijkt wat voorbarig.

Tour de France 1e ritVluchters met nog vijftig kilometer gegrepen

Zeventig kilometer voor de meet werden de vluchter ingerekend en begon een complete groep aan de Côte de Morga,  de eerste van de drie finaleklimmen. Mike moest in de laatste honderden meters passen, in het gezelschap van de Europese kampioen Jakobsen en Danny van Poppel. De groep kon niet meer terugkeren in het peloton van zo’n zeventig renners. Girmaj lukte dat wel nog.

Adam Yates maakt tempo op Côte de Vivero

Op de volgende klim, de Côte de Vivero werd het tempo flink opgeschroefd en met een uitgedund peloton werd begonnen aan de laatste klim, de Côte de Pike (2,2 km aan 9,9%). Adam Yates trok daar vervolgens stevig door. In de afdaling viel het weer even stil en er bleven veertien renners vooraan over. Daarna gingen de gebroeders Yates er samen vandoor en hielden stand tot op de meet. In de laatste 200 meter kon Simon het wiel niet meer houden en won Adam de rit en pakte ook de eerste gele trui. De derde plaats was voor Tadej Pogacar, die de sprint van de groep won.

Reactie Mike
Mike: "Ik was niet goed vandaag en werd te snel gelost. Lichamelijk voelde ik me niet top, met hoofdpijn en enigzins vermoeid. Dat gedoe met dat koffer vreet ook energie en speelt niet écht in mijn voordeel. Ik hoop dat mijn spullen snel hier in Spanje arriveren. Met Lilian Calmejane hadden we wel iemand mee in de vlucht. En later probeerde Zimmerman het nog eens voor de bergpunten. Biniam Girmaj kon het in de finale niet bolwerken. Het was ook voor hem te lastig."

>