1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

In een persbericht heeft de ploeg van Mike de definitieve Tourselectie bekend gemaakt. Zoals al verwacht werd, maakt Mike deel uit van de 8-koppige selectie van Intermarché-Circus-Wanty. Op zaterdag 1 juli zal team Intermarché-Circus-Wanty zijn zesde Ronde van Frankrijk aanvatten in Bilbao, in het Baskenland. Om er te schitteren koos het Waalse World Team voor een sterke en ervaren selectie, met onder meer drie ritwinnaars in de Tour en verschillende voormalige truidragers.

Tourselectie

Dankzij zijn zevende plaats in de editie van 2022, behaalde Louis Meintjes de eerste top 10 van het Waalse team in de Ronde van Frankrijk. De Zuid-Afrikaan, die eveneens twee achtste plaatsen op zijn palmares heeft (2016 en 2017), kan onder meer voor het derde jaar op rij rekenen op de steun van de Duitser Georg Zimmermann, die begin deze maand de zesde rit van het Critérium du Dauphiné naar Crest-Voland op zijn naam schreef.

De Eritreeër Biniam Girmay zal bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk het team in de sprintetappes leiden. Net als bij zijn recente zege in de Tour de Suisse kan de Eritreeër terugvallen op de ervaren Adrien Petit en voormalig gele truidrager en ritwinnaar Mike Teunissen. Laatstgenoemde won vorige maand in de Tour of Norway, zijn eerste overwinning sinds de Tour van 2019.

Met de Portugees Rui Costa en de Fransman Lilian Calmejane maken nog twee andere ritwinnaars deel uit van de selectie. De voormalige wereldkampioen telt drie ritzeges op zijn palmares en zal voor de tiende keer aan de start komen. Voor Calmejane, winnaar in 2017 op Station des Rousses en drager van de bollentrui, zal het de vijfde deelname zijn.

Tot slot keert Dion Smith voor het eerst terug naar de Tour sinds hij in 2018 de geschiedenisboeken indook, door de eerste renner van zijn land en uit het team van Jean-François Bourlart te worden die in de Ronde van Frankrijk een onderscheidende trui droeg. De Nieuw-Zeelander schonk zichzelf de eer om gedurende drie dagen lang de bollentrui te dragen.

Kortom, de selectie bestaat uit : Lilian Calmejane, Rui Costa, Biniam Girmay, Louis Meintjes, Adrien Petit, Dion Smith,Mike Teunissen en Georg Zimmermann.
De sportieve directie: Aike Visbeek, Steven De Neef, Laurenzo Lapage en Pieter Vanspeybrouck

Tourselectie 2023Parcours

In totaal bevat de 110e editie acht bergetappes waarvan vier met een aankomst bergop, acht ritten op maat van sprinters, slechts één tijdrit van 22 kilometer en één uitje buiten de Franse landsgrenzen gedurende de eerste drie dagen in het Baskenland.

Aike Visbeek, performance manager aan het woord

“Onze ambitie in deze Ronde van Frankrijk 2023 is om een ritzege en een top tien in het eindklassement te behalen. Daarvoor hebben we afgelopen winter een sterke en ervaren kern rondom onze kopmannen Biniam Girmay en Louis Meintjes samengesteld. Deze groep heeft vaak samen gekoerst en dat vanaf onze eerste wedstrijden van het seizoen op Mallorca. In mei is onze selectie aan een specifieke voorbereiding begonnen, via een collectieve hoogtestage en twee parallelle wedstrijdprogramma’s. Een brede selectie heeft dit traject gevolgd, wat het ons mogelijk gemaakt heeft om de spijtige afwezigheid van Kobe Goossens en Rune Herregodts op te vangen. We zien deze Tour de France met vertrouwen tegemoet.”

“Onze leider voor het algemene klassement is Louis Meintjes. Met zijn zevende plaats vorig jaar behaalde hij de allereerste top tien voor ons team in het eindklassement. Hij krijgt onze volle steun om deze prestatie in deze editie te herhalen. Wat Biniam Girmay betreft, hij heeft als missie om in de sprint op een ritzege te mikken. Om onze kansen te verhogen hebben we de voorbije maanden verschillende etappes verkend. Deze winter hebben we veel met de sprinttrein getraind. Voor zijn ontwikkeling op lange termijn is het tevens een prioriteit voor ons dat hij voor het eerst in zijn carrière een wedstrijd van drie weken afrondt.”

“We zijn verheugd dat onze kapitein Adrien Petit na een dubbele blessure terug op volle kracht is. Binnen ons ervaren team is hij een belangrijke pion waarin Biniam Girmay veel vertrouwen heeft. Vorige week leidde zijn hereniging met Mike Teunissen en Girmay al meteen tot een mooie zege in de Tour de Suisse. In diezelfde wedstrijd hebben we tevens de ambitie van Lilian Calmejane, Rui Costa en Dion Smith kunnen bewonderen, zowel in de aanval als in functie van het team.”

“Ook in het Critérium du Dauphiné hebben onze renners getoond dat ze op goede weg waren richting de Tour de France, met een schitterende zege van Georg Zimmermann in Crest-Voland en een zevende plaats in het eindklassement van Louis Meintjes. Ik merk op dat drie renners uit onze selectie recent een zege behaalden, wat van de goede dynamiek getuigt een onze groep een extra motivatie bezorgt. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze acht renners elke dag kaarten op tafel hebben om voor de ritzege te strijden, ongeacht het parcours.”

Parcours Tour de France :

Stage 1 (01/07): Bilbao – Bilbao (182 km)
Stage 2 (02/07): Vitoria-Gasteiz – San Sebastian (209 km)
Stage 3 (03/07): Amorebiata-Etxano – Bayonne (187,5 km)
Stage 4 (04/07): Dax – Nogaro (182 km)
Stage 5 (05/07): Pau – Laruns (163 km)
Stage 6 (06/07): Tarbes – Cauterets-Cambasque (145 km)
Stage 7 (07/07): Mont-de-Marsan – Bordeaux (170 km)
Stage 8 (08/07): Libournes – Limoges (201 km)
Stage 9 (09/07): Saint-Léonard-de-Noblat – Puy de Dôme (182,5 km)
10/07: Rustdag
Stage 10 (11/07): Vulcania – Issoire (167,5 km)
Stage 11 (12/07): Clermond-Ferrand – Moulins (180 km)
Stage 12 (13/07): Roanne – Belleville-en-Beaujolais (169 km)
Stage 13 (14/07): Châtillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier (138 km)
Stage 14 (15/07): Annemasse – Morzine (152 km)
Stage 15 (16/07): Les Gets – Saint-Gervais Mont Blanc (179 km)
17/07: Rustdag
Stage 16 (18/07): Passy – Combloux (22,4 km) (= TT)
Stage 17 (19/07): Saint-Gervais – Courchevel (166 km)
Stage 18 (20/07): Moutiers – Bourg-en-Bresse (185 km)
Stage 19 (21/07): Moirans-en-Montagne – Poligny (173 km)
Stage 20 (22/07): Belfort – Le Markstein Fellering (133,5 km)
Stage 21 (23/07): Saint-Quentin-en-Yvelines – Paris (115,5 km)