1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Met net iets meer dan 4.700 hoogtemeters – en drie echte Alpenreuzen – beloofde de vijfde rit een loodzware onderneming te worden. De renners kregen de Furkapass (16,5 km), Oberalpass (10,7 km en de 17, 4 kilometer lange Albulapass voorgeschoteld.
De Spanjaard Juan Ayuso won deze rit in de Ronde van Zwitserland en versnelde op de laatste klim om met een flinke voorsprong aan de meet in La Punt te komen. Mattias Skjelmose nam de leiderstrui over van Felix Gall.

Weer een grote kopgroep, nu met Rui Costa

Op de Furkapass, de eerste beklimming van de dag, ontstond een grote kopgroep van aanvankelijk zo’n dertig renners. Deze werd echter uitgedund, waardoor negentien coureurs overbleven. Daarbij niet de minste namen. Onder meer Wout van Aert, Sergio Higuita, Marc Hirschi, Stefan Küng en Pascal Eenkhoorn zaten mee.

In de laatste veertig kilometer viel Quinn Simmons aan en kreeg Wout van Aert mee. Daarna wisten ook Küng, Eenkhoorn, Higuita, Hirschi, Gogl, Tiberi, Powless, Costa, Lazkano, Houle en Sobrero nog over te steken.

Ayuso won, maar geel voor Skjelmose

In het peloton kwam op de slotklim een soort favorietengroepje los met geletruidrager Felix Gall, Romain Bardet, Pello Bilbao, Juan Ayuso en Wilco Kelderman. Ayuso was in goede doen en reed in geen tijd naar Costa en Tiberi, die Powless al achter hadden gelaten. Hij ging gelijk door en storrte zich naar beneden en hield op de streep 54 seconden over. Skjelmose won nog de sprint van het achtervolgende groepje. Omdat Gall nog enkele tellen verloor in de slotkilometer, nam de Deen het geel over van de Oostenrijker.

Mike ging mee in het peloton tot in de laatste beklimming, de Albulapass. Daar zocht hij een grote groep op en kwam als 103e over de meet op 24:12 minuten van Ayuso.