Pascal Ackermann heeft de vierde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De Duitser beschikte over de snelste benen in een bochtige finale na een etappe van 180 kilometer. Jordi Meeus sprintte naar de tweede plaats, Jonathan Milan werd derde. Sergio Higuita blijft, ondanks zijn valpartij in de slotkilometers, leider in het algemeen klassement.

Sterke kopgroep
De vierde rit van de Ronde van Polen was een lange etappe over heuvelachtig terrein, met veel op en af. De vluchters van dag waren Rui Oliveira, Nans Peters, Kamil Malecki, Anders Skaarseth en Mads Würtz Schmidt. Een sterk vijftal, dat een  voorsprong bij elkaar sprokkelde van maximaal vier minuten. Met nog één koersuur voor de boeg was dat nog maar twee minuten.

Bovenop de laatste klim veroverde Malecki de laatste bergpunten, waardoor hij de nieuwe leider werd in het bergklassement. Michael Hessmann (Jumbo-Visma) werd daarmee onttroond. Vooral onder aanvoering van Ineos werd op de laatste klim van de dag flink doorgetrokken. Een klim, die trouwens niet meetelde voor het bergklassement.

Drie vluchters blijven over; weer aanval Mike
Skaarseth, Würtz Schmidt en Oliveira hielden het lang vol en reden nog lange tijd voor het peloton uit. Mike en hardrijder Rémi Cavagna lanceerden een tegenaanval op 14 kilometer van de meet. Het duo sloeg snel en kloof, maar naderde niet snel genoeg op de drie vooraan. Ze bleven hangen op zo’n acht seconden. Vijf kilometer voor finish werd het duo weer gegrepen door het peloton. Twee kilometer later ook de kopgroep van drie.

Mike: “Ik zou in principe proberen te overleven om te sprinten. Maar richting de laatste klim bleek het minder lastig te zijn. Olav Kooij zou daar een signaal geven of we met hem zouden sprinten. Maar ik kreeg niets te horen in mijn oortjes. Toen versnelde Rémi Cavagna en heb ik niet meer getwijfeld. Zo’n tempobeul moet je niet laten rijden. Mijn inziens dus een prima actie. Toen ik de tv-motor vlak voor de kopgroep zag, wist ik dat het wel erg moeilijk zou worden. En het was aan de rest om Olav te begeleiden richting de sprint, waarbij we ook Tosh nog zagen sneuvelen bij de valpartij. Toen werd dat verhaal ook moeilijk.”

Poging Stybar slaagt bijna
Daarna was het de beurt aan Zdenek Stybar, die flitsend de benen nam. Nog drie kilometer. De Tsjech sloeg een gaatje en in het peloton moesten de laatste knechten aan de bak. Niet veel later werden de renners opgeschrikt door een stevige valpartij, onder meer leider Sergio Higuita ging tegen de grond.

Stybar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven in de slotkilometer. In die sprint, die enkele gevaarlijke bochten bevatte, was Pascal Ackermann de snelste. Olav Kooij strandde op plek vijf. Higuita blijft in de leiderstrui fietsen, ondanks dat hij ten val kwam in de slotfase. Mike kwam als 72e over de streep. In het klassement bivakkeert Mike op plek tweeënveertig op één minuut van de leider.