1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Het scenario van de vijfde rit in de Tirreno was eigenlijk een kopie van rit vier. Nu met Simon Yates als winnaar. Hij won de koninginnenrit van over 202 kilometer met aankomst in Sassotetto. Yates neemt ook de blauwe leiderstrui over van Michael Woods, die 1:46 minuut verloor in de slotklim. Mike kwam als 89e over de finishlijn met een achterstand van 19,5 minuut op Yates.

Van der Poel in de aanval
De kopgroep uit het eerste koersuur was veelbelovend omdat Nederlands kampioen Mathieu van der Poel aanwezig was. Naast van der Poel ook Mathias Frank, Jhonatan Restrepo, Carl Fredrik Hagen, Amanuel Ghebreigzabhier, Julien Bernard, Giovanni Visconti, Marco Canola, Héctor Carretero en Edoardo Zardini. Een kopgroep met potentie zeker toen ze 5,5 minuut voorsprong hadden.

De teams van Mitchelton-Scott en EF Education First maakte echter jacht en nog vijf overgeblevene koplopers. Aan de voet van de slotklim van 11,9 kilometer hadden ze nog een halve minuut. Na pogingen van oa. Nibali en Fuglsang plaatste Yates op vier kilometer van de streep zijn beslissende 'move' en won met vijfendertig seconden voorsprong op Geraint Thomas en de Pool Rafael Majka.

Aan kop van de wedstrijd reed Yates steeds verder weg. De Brit hield een strak tempo aan en bleef uit de greep van zijn achtervolgers. Hij boekte daarmee zijn eerste seizoenszege. Voor zijn ploeg Mitchelton-Scott was het na de zege van Hamilton gisteren de tweede overwinning op rij.

Dubbelslag Yates
Woods kwam bijna twee minuten na winnaar Yates over de finish, waardoor de Brit morgen mag starten in de leiderstrui. Dan gaat Tirreno-Adriatico verder met een 171 kilometer lange etappe tussen Castelfidardo en Senigallia. Mike staat in de algemene rangschikking na deze zware ritten op een 94e plaats op 49 minuten en 47 seconden.

Een redelijke gecontroleerde koers
Mike: "Ik moest lossen op een klein klimmetje nét voor dat we aan de voet kwamen van de slotklim. De wedstrijd verliep redelijk gecontroleerd. Ben tevreden over de dag van vandaag. Ik heb deze ritten nodig om weer koersritme op te doen en het vormpeil weer wat op te krikken. Mijn herstel verloopt na vijf dagen Tirreno ook goed. Morgen krijgen we weer een vlakkere rit voorgeschoteld. Daarin zullen Pascal Eekhoorn en Timo Roosen hun kans krijgen. Om écht goed mee te sprinten mis ik toch dat beetje extra, zeg maar dat overschot."