Update: streep door Italiaanse voorjaarskoersen en ook Parijs-Nice

Team Jumbo-Visma zal zaterdag niet deelnemen aan Strade Bianche. En zo heeft het coronavirus het wielerpeloton in een wurggreep. De beslissing om niet naar Italië af te reizen is op basis van een medisch advies genomen. Ook de aanbeveling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken speelde mee in het uiteindelijke besluit. Waarschijnlijk geldt deze beslissing ook voor Tirreno-Adriatico (11-17 maart) en Milaan- Sanremo (21 maart). Het team wacht echter de besluitvorming van de Italiaanse regering af. Er wordt dan ook rekening gehouden met het medisch advies en de medische richtlijnen van de betrokken autoriteiten voordat er een uiteindelijke beslissing over deelname aan andere koersen wordt genomen.

Plugge aan het woord
Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma: “Samen met het management van ons team, overweeg ik alles in het belang van de gezondheid en werkomstandigheden van onze renners en stafleden. Dat is onder meer het voorkomen van quarantaine in het buitenland. We moeten naar het grotere plaatje kijken en onze verantwoording nemen voor de gezondheid van onze renners, stafleden en fans.”

Onzekere dagen door afgelasting(en)
Mike: "Ja, dat is zeker jammer. Maar de ploeg heeft veel contact met de betrokken instanties, die hierin adviezen geven. Wij als renners zijn daar veel minder mee bezig en sluiten ons aan bij de argumentatie van het team. Het zijn nu even onzekere dagen, mogelijk dat Parijs-Nice nog een alternatief kan zijn. We zullen zien."

Vanmorgen spraken we Mike nog over zijn derde Strade Bianche, waaraan hij zou gaan deelnemen. De tickets voor de vliegreis op donderdag lagen klaar. Maar de vliegreis werd vanmiddag afgezegd.
We zullen dit bericht steeds aanvullen met updates als er meer informatie beschikbaar is.

Update 5 maart 2020, 12:50 uur
Organisator RCS Sport heeft vanmorgen besloten de Strade Bianche af te gelasten door de coronadreiging. De beslissing werd uiteindelijk laat genomen, 48 uur voor de start van deze mooi Italiaanse klassieker. De burgemeester van Siena spreekt nog steeds over uitstel. Hij hoopt nog steeds dat 'zijn' koers op een later moment wordt verreden. Maar daarover is natuurlijk nog geen beslissing genomen.

Ondertussen hadden al veel ploegen uit eigen beweging - en met de veiligheid en praktische organisatie van hun renners en stafleden in het achterhoofd - hun komst afgezegd. Het is ook afwachten wat er nu met de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo gebeurt. Dat zijn ook koersen van RCS Sport. Sommige ploegen hebben al aangegeven om niet te rijden in deze koersen.
Team Jumbo-Visma hadden gisteren al bekend gemaakt niet te starten. Ook Mike stond op de deelnemerslijst.
Het team bekijkt momenteel de alternatieven voor de kern van de voorjaarsploeg met Wout van Aert, Mike en Amund Jansen.

Update 5 maart 2020, 16:10 uur
Team Jumbo-Visma maakte zojuist bekend dat ze ook de Italiaanse koersen: Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo overslaan.

Update 6 maart 2020, 13:25 uur
De Italiaanse organisator RCS Sport heeft zojuist bevestigd dat Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo niet doorgaan. Ze zullen binnenkort een verzoek aan de UCI doen om de beide wedstrijden te verzetten naar het najaar. Zo'n verzoek is al gedaan voor de Strade Bianche. Het is op dit moment erg onrustig in wielerland door de maatregelen tegen het coronavirus en de afzeggingen van diverse ploegen bij de verschillende wedstrijdorganisaties. 

Update 6 maart 2020, 14:35 uur
Ook geen Parijs-Nice voor Team Jumbo-Visma en dus ook niet voor Mike. Hieronder het persbericht van de ploeg:

Team Jumbo-Visma heeft besloten niet deel te nemen aan Parijs-Nice. Gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus en het gebrek aan adequate garanties over te volgen procedures hebben geleid tot een negatief advies van de medische staf om deel te nemen.

“Dit doet pijn en is teleurstellend”, stelt directeur Richard Plugge van Team Jumbo-Visma. “Maar dit is het beste besluit dat we nu kunnen nemen. Als management hebben we de verantwoordelijkheid om alle risico’s zorgvuldig af te wegen. Die zijn nu te groot.” Renners en stafleden die naar de wedstrijd zouden vertrekken, reageerden begripvol en instemmend.
Na het schrappen van de Italiaanse wedstrijden is Parijs-Nice vooralsnog de enige wedstrijd die ook van het programma verdwijnt. Andere wedstrijden worden van geval tot geval beoordeeld. “Wielrennen heeft een uniek karakter en reizen en het verblijven in hotels is inherent aan de sport. Dat maakt ons kwetsbaar in deze coronacrisis. De gezondheid van renners, staf en publiek verdienen nu elke prioriteit, waarbij we ook rekening houden met omstandigheden die kunnen ontstaan zoals quarantaine, ziekte of ziekenhuisopname.”

Back to Top