Na de Thüringen Rundfahrt waarin ik voelde dat de vorm groeiende was, kwam één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen, het NK. Vorig jaar werd ik er 11e en aangezien de ronde bijna hetzelfde was als de vorige editie, hoopte ik op een podiumplek.

De wedstrijd begon al goed, toen ik in de neutralisatie mijn ketting brak en bijna onderuit ging. Ik wisselde van fiets, sloot weer in het peloton aan en toen de neutralisatie ten einde was zat ik al weer bij de eersten. Nadat er weer een nieuwe ketting op mijn wedstrijdfiets zat, kon ik terug wisselen naar mijn eigen fiets. In een halve ronde reed ik het peloton voorbij en toen ik van voren kwam ging topfavoriet Dylan van Baarle in de aanval. Ik sprong samen met Robbert de Greef mee en al snel sloten we aan bij 2 eerdere tegenaanvallers David van der Poel en Gert-Jan Bosman. We reden snel naar 5 koplopers toe en toen we aansloten (en we pas 4 van de 18 rondes gehad hadden) was de voorsprong meer dan 1 minuut op het peloton. In die kopgroep zat ook nog Ivar Slik, waardoor we met 4 man van Rabobank zaten. Hierdoor begonnen de andere 6 wat meer naar ons te kijken en besloten Gert-Jan, Dylan en ik om de groep wat uit te dunnen. Uiteindelijk reed Dylan weg en sprong ik met Dylan Groenewegen er naar achteraan, met David van der Poel en Gert-Jan daar weer vlak achter. Bovenop de beklimming van Duivels Bosch (maximaal stijgingspercentage van 18%) besloot ik dan in mijn eentje achter Dylan aan te gaan en toen ik omkeek was het Gert-Jan die achter mij aan kwam. Met z’n tweeën reden we naar Dylan toe en vanaf toen liepen we steeds verder uit op de achtervolgers. Toen de maximale voorspong van 4 minuten bereikt was begon ik last te krijgen van krampen en ook Gert-Jan kreeg het lastiger om het tempo van Dylan te volgen. 4 Rondes voor het eind moest Gert-Jan afhaken, maar aangezien de achtervolgers dichterbij begonnen te komen besloten we om met 2 verder te gaan. Vervolgens reed ik ook nog eens lek en moest ik een halve ronde achtervolgen op Dylan dit besloot om wat in te houden en toch met 2 verder te gaan. In de laatste ronde hadden we besloten dat Dylan gewoon de klimmetjes strak omhoog kon rijden en niet meer hoefden te wachten. Al direct moest ik passen en in die laatste 9 kilometer verloor ik nog 50 seconden op mijn ploegmaat. De voorsprong op de concurrentie was echter geruststellend en zo kon ik nog redelijk gemakkelijk mijn 2e plek verdedigen.

 

In een hele lastige wedstrijd werd ik dus beloond voor het aanvallen en durven koersen, met als resultaat een hele mooie 2e plek achter één van de beste belofte renners van de wereld op dit moment. Woensdag en zaterdag rijd ik nog 2 mooie klassiekers in België, waarin ik hopelijk mijn goede vorm nog kan verzilveren.

1

Dylan VAN BAARLE

Rabobank Development Team

NED

21

4:04:34

2

Mike TEUNISSEN

Rabobank Development Team

NED

21

+00:49

3

Joey VAN RHEE

Metec - TKH Continental Cyclingteam

NED

21

+02:51

4

Bob SCHOONBROODT

Cycling Team de Rijke - Shanks

NED

22

+02:56

5

Nick VAN DER LIJKE

Rabobank Development Team

NED

22

+02:57