Mike toont zich in kopgroep en geniet van Gent-Wevelgem; 25e

De Noor Alexander Kristoff heeft Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De renner van UAE Emirates won na een attractieve wedstrijd. John Degenkolb en Oliver Naesen moesten genoegen nemen met de dichtste ereplaatsen. Mike werd vijfentwintigste en leverde een mooie koers af, waarbij Jumbo-Visma één van de smaakmakers werd van deze bijzondere 81e editie. Mike was mee in de eerste waaier en zat tot 20 kilometer van de meet in een kopgroep met een aantal sterke namen.

Eerste koersuur: 51 kilometer!

Na één uur koers hadden de renners al dik vijftig kilometer afgewerkt. Hierdoor bereikte het peloton al snel de West-Vlaamse kust. En aan die kust werd het 'spel' al snel op de kant gezet. Jumbo-Visma bleek bij de les, terwijl Deceuninck-Quick-Step zich liet verrassen. Mike en zijn ploegmaats zaten met vijf renners mee vooraan, waaronder kopman Wout van Aert. Ook Trek-Segafredo en BORA-hansgrohe waren bijzonder goed vertegenwoordigd in de voorste groep, die uit twintig renners bestond. Naast Mike en van Aert zaten ook Taco van der Hoorn, Maarten Wynants en Danny van Poppel in de eerste groep.

Jumbo-Visma verliest van Poppel en van der Hoorn

Vooraan moesten we ondertussen twee renners van Jumbo-Visma schrappen. Van Poppel reed op een cruciaal moment lek, terwijl Van der Hoorn na beulswerk moest lossen. Hierdoor gingen we met slechts achttien koplopers verder. Met nog 85 kilometer voor de boeg hadden ze bijna één minuut voorsprong.

Kemmelberg zorgt voor uitdunning en samensmelting

Dat was ook nodig, aangezien de achtervolgende groep steeds dichter kwam. Onder aanvoering van de grote kanonnen – Gilbert, Van Avermaet en Benoot – slonk de voorsprong tot slechts twintig seconden. Toch viel het na de Kemmel weer stil, waardoor de koplopers weer konden uitlopen. Maar ook vooraan was er nauwelijks cohesie. Mike had het moeilijk bij de eerste passage, maar sloot drie kilometer na de top weer aan. Drie kilometer later was Mike alweer mee met Theuns, die versnelde. Snel genoeg kwam Sagan en Trentin aansluiten en ook twintig kilometer later Rowe met een bijzonder nummer. 

Opdraaien plugstreets: voorsprong van drie kwart minuut

Bij de plugstreets had de kopgroep 43 seconden. En dus gingen Sagan, Trentin, Theuns en Teunissen er maar vandoor. De andere koplopers bleven maar naar elkaar kijken, waardoor ze (eindelijk) werden opgeslokt door de achtervolgende groep. De storm ging eindelijk wat liggen, waardoor de vier avonturiers als eerste aan de plugstreets begonnen. Op de tweede Kemmel-beklimming bleven de vijf samen. In het peloton wisten Stybar en Van Aert de rest uit het wiel te rijden, maar alles kwam weer samen in de daaropvolgende vlakke kilometers.

Koplopers worden opgeslokt

De renners mochten zich nu opmaken voor lange en brede wegen richting finishplaats Wevelgem. Hierdoor ontstond er enige vorm van organisatie in de achtervolgende groep, waardoor de koplopers het lastig kregen. Ook de wind speelde de kopgroep parten en de voorsprong smolt als sneeuw voor de zon, waardoor ze op goed twintig kilometer van de meet werden ingerekend.

In de slotfase kon niemand wegrijden. Ook niet een groepje met Stuyven, Langeveld, Bauer en Jansen. Waardoor het alsnog een sprint werd. De winst ging dus naar de Noor Alexander Kristoff.

Vorm is in orde, content met koers en vooral genieten
Mike: "Er was veel wind. Dus het ging al vrij snel uit elkaar, maar we zaten mooi met vijf renners op twintig mee. Jammer van de lekke band van Danny, waarbij Taco van der Hoorn een wiel afstond. Zo raakte we twee renners kwijt. Bij de eerste beklimming van de Kemmel trok Wout van Aert flink door en kon ik effe niet mee. Toen even later Edward Theuns aanging ben ik meegesprongen om te anticiperen en de rest van de ploeg rust te geven. Toen Trentin en Sagan kwamen aansluiten was het wel even stress, want die zijn natuurlijk wel wat beter.

Maar we bleven samen, ook op de Kemmel. Toen hoopte ik natuurlijk weg te blijven in de laatste dertig kilometer. Maar de wind en ook de zware koers maakte dat onmogelijk, ook omdat in de achtervolging wat meer organisatie kwam. Wij vielen stil en de eerste groep kwam terug tot bij ons. In de slotfase hebben we geprobeerd Danny van Poppel in stelling te brengen, maar het beste was er wel af. Van Poppel wordt vijfde. Als ik de dag samenvat ben ik tevreden over mijn optreden en kijk ik met veel moraal uit naar de volgende drie wedstrijden. Ook hebben we ons als ploeg meer dan behoorlijk getoond en dat was ook genieten. Op naar woensdag, Dwars door Vlaanderen… het schijnt ook wat slechter weer te worden!"

Back to Top