Movistar controleert 19e Vuelta-rit

Thibaut Pinot heeft zijn tweede ritzege te pakken in deze Vuelta. In de slotfase van de Coll de la Rabassa klopte hij Simon Yates en Steven Kruijswijk. Kruijswijk keerde terug in de top drie en volgt op 1:58 minuten van Yates. Mike werd 111e op 20:14 minuten en blijft 107e in het klassement.

Weer eerste uur met 48 kilometer

Door het hoge tempo in de beginfase van de etappe duurde het lang tot een serieuze ontsnapping van de grond kwam. Drie renners probeerde het, later nog met zes 'overstekers', maar op tachtig kilometer van de streep was het peloton weer compleet door toedoen van Alejandro Valverdes Movistar. Jonathan Castroviejo, Benjamin Thomas en Tom Van Asbroeck waren niet veel later de volgende avonturiers, maar ditmaal was het Van Asbroeck die zich weer liet inrekenen. Castroviejo en Thomas, pakten twee minuten maar bleven binnen schootsafstand van het peloton.

Movistar zet het op de kant

Op ruim dertig kilometer van de streep schudde Movistar de boel opeens flink op in het peloton; vrijwel de complete ploeg greep de kop en zette het even op de kant. Maar alles kwam weer terug. Aan de voet van deze slotklim werden Castroviejo en Thomas ingerekend en een compleet peloton begon vervolgens aan de laatste zeventien kilometer.

Yates sluit aan bij Kruijswijk en Pinot

Op tien kilometer versnelde ook rode-truidrager Simon Yates uit de groep favorieten en hij reed in één zucht naar de drie leiders: Kruijswijk, Quintana en Pinot. De verschillen waren echter klein en kort nadat Yates aansloot, liet Quintana zich terugzakken. De Fransman wist in de slotfase de Brit af te houden en pakte zo zijn tweede ritzege. Yates eindigde op de tweede plaats, Kruijswijk werd op dertien seconden derde.

Opnieuw rustige etappe voor Mike
Mike: "Movistar controleerde de hele dag. Dus wegrijden met omvangrijke groep was niet mogelijk. Ik heb me vooral bezig gehouden met het positioneren van Wilco. Daarna ben ik rustig omhoog gereden. Naar omstandigheden voel ik me niet slecht. Door de gebrekkige voorbereidingen en de ongemakken zit ik zeker niet om mijn normale niveau. Wel op een peil wat ik mag verwachten. Morgen wordt nog een lastig dagje. Op de eerste klim zal het volle bak zijn. Dan is het de vraag of je nog terug kunt komen en of dat je in een groep(je) erachter rijdt."

20e etappe
Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma van deze Vuelta. Over een afstand van slechts 97,3 kilometer moeten er meer dan 3000 hoogtemeters worden overwonnen! In het prinsdom Andorra is een loodzware etappe uitgetekend. Waar vrijdag alleen de Coll de la Rabassa werd aangedaan, dienen de renners nu de Coll de la Comella (4,7 km aan 6,8%), Coll de Beixalis (9,7 km aan 6,7%), Coll de Ordino (11,2 km aan 6,5%), nogmaals de Coll de Beixales (6,5 km aan 8,3%) en de Coll la de Comella (4 km aan 4,9%) te beklimmen. Na de Comella volgen er nog acht kilometer naar de voet van de Coll de la Gallina, de laatste klim van deze Vuelta.

Back to Top