1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Benjamin King (Dimension Data) heeft de vierde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Amerikaan klopte in de laatste meters van de pittige slotklim naar Sierra de la Alfaguara Nikita Stalnov, met wie hij deel uitmaakte van de vroege vlucht. Mike kwam samen met ploegmaat Johannes Fröhlinger als 103e over de streep met een achterstand van 15:49 minuten. 

Negen renners in de kopgroep, met weer Mate en Rolland
De renners stonden vandaag voor de grootste uitdaging tot dusver deze Vuelta a España; de vierde rit over 161,4 kilometer finishte namelijk op de Puerto de Alfacar. Negen renners scheidden zich al vroeg af van het peloton; daarbij ook onze landgenoot Lars Boom. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg Aritz Bagues (Euskadi-Murias), Oscar Cabedo (Burgos-BH), Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), Ben King (Dimension Data), Luis Angel Mate (Cofidis), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), Nikita Stalnov (Astana) en Jelle Wallays (Lotto Soudal) met zich mee. Mate en Rolland zaten er voor de derde dag op rij bij.

De voorsprong van de negen vluchters bleef daarna maar oplopen en bedroeg na honderd kilometer koers liefst meer dan acht minuten. Het tijdsverschil liep zelfs op tot nabij de tien minuten, waardoor de kopgroep mocht gaan dromen van de dagzege bij het ingaan van de laatste dertig kilometer. Er wachtte hen echter nog een pittige finale; op zo’n achttien kilometer van de streep zouden zij de tussensprint in Granada passeren, waarna op 12,4 kilometer de voet van de slotklim zou opdoemen – de Puerto de Alfacar. 

Sprint tussen King en Stalnov voor dagwinst
De dagwinnaar zou echter wél uit de vroege vlucht komen. Ben King en Nikita Stalnov leken het samen te mogen uitmaken, maar in de slotfase kwam Pierre Rolland nog sterk opzetten. King beschikte over een veel snellere sprint dan Stalnov, waardoor hij zijn vierde profzege kon pakken. In de achtergrond was Simon Yates de eerste van de favorieten die versnelde op ruim twee kilometer van de streep; de renner van Mitchelton-Scott hield stand, maar zag Emanuel Buchmann nog aansluiten in zijn wiel. De Brit en de Duitser deden de beste zaken vandaag; ze pakten zo’n twintig seconden op de concurrentie en stegen naar respectievelijk de derde en tweede plek in het klassement. Michał Kwiatkowski bleef leider.

Wilco Kelderman blijft prioriteit één!
De voornaamste opdracht van Mike was om Wilco aan de voet van de laatste klim goed af te zetten. Dat verliep prima. "Ook morgen wordt dat mijn belangrijkste taak. Aan de voet van de Alto El Marchal moet hij dan goed in positie zitten. Zowel vandaag als morgen gaat de temperatuur weer boven de dertig uitkomen. Dat wordt dus weer flink zweten", aldus Mike.

Vijfde etappe
Vanuit Granada gaat het over een kleine 190 kilometer naar Roquetas de Mar, dat is gelegen in het oosten van de provincie Andalusië. Na 48 kilometer wacht de Alto de Órgiva, om honderd kilometer later te beginnen aan de Alto El Marchal. Daartussen is het ook niet van de poes. De Alto El Marchal – met zijn top op 26,7 kilometer van de streep – is vijftien kilometer lang aan een gemiddelde van net geen 4%. Na de top verloopt de etappe alleen nog maar in dalende én vlakke lijn.