Vandaag werd er een begin gemaakt aan drie etappes, die één voor één als lastig zijn te betitelen. De vijfde etappe met start en finish op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen deed 18 hellingen aan in Zuid Limburg. Dat betekent 165 kilometer draaien en keren, waarin het vooraan positioneren van het grootste belang is. Een vaardigheid, die Mike bijzonder goed onder de knie heeft en met een 19e plaats knap stand hield in deze opnieuw hectische rit.

Toch weer eens Boom!
Lars Boom won uiteindelijk vijfde etappe van deze BinckBank Tour. De Vlijmenaar sprong in de laatste kilometers weg uit een sterke favorietengroep, waarna hij solo over de finish kwam. Het levert hem de leiderstrui op. Peter Sagan kwam enkele seconden achter hem als tweede over de finish. Voor het eerst deze BinckBank Tour meldden meerdere WorldTour-ploegen zich aan het front om in deze etappe in de ontsnapping te geraken. Uiteindelijk geraakten Petr Vakoc, Jenthe Biermans, Michael Hepburn, Gediminas Bagdonas, Piet Allegaert, Elmar Reinders en Kevin Van Melsen weg. Zij pakten een voorsprong die rond de drie minuten bleef schommelen.

Team Sunweb luidt al vroeg de finale in
De nervositeit nam toe naarmate de finale naderde. Op de smalle Limburgse wegen wilden alle kopmannen van voren zitten. Vijftig kilometer voor het einde sprintten vijf renners van Mikes ploeg inclusief Mike zelf naar voren. De ploeg kende het parcours en gebruikte de wind om het peloton in stukken te trekken. Op de tweede beklimming van de Windraak lag het hele veld over bijna een kilometer verdeeld. Bij de passage op de wielerbaan reed leider Küng lek. En het leek dat hij in zijn eentje het gat moest dichten, maar door hulp van enkele BMC-ploeggenoten keerde hij bijtijds terug. In de slotfase maakten zestien klassementsrenners zich los. Sagan controleerde in die fase elke demarrage, al had hij op een versnelling van Lars Boom geen antwoord. 

Tevredenheid over rit en vorm.
Mike: "In de ochtenduren hadden we ons plan gemaakt. We wilden al eerder een aanval doen, maar het was vaak erg hectisch. Op zo'n moment moet je als team ook bij elkaar zitten. En dat was niet altijd het geval. Het was wel jammer dat we geen steun kregen. Anders hadden we toch een aantal favorieten kunnen kwijtraken. Toen Tom in de finale met die andere vijftien wegreed, was onze dag eigenlijk gedaan. Ik kon toen wel nog een sprintje trekken met Dylan Groenewegen, Tom van Asbroeck en Elia Viviani met een 19e plaats als gevolg. Ondanks dat het nerveus was en dat we veel kopwerk hebben gedaan, was een mooie dag door Zuid-Limburg. Ik ben tevreden met deze rit. En de vorm, die ik meegenomen heb uit de Tour de France, is nog dik in orde."