1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De laatste etappe van de Renewi Tour speelde zich af op heuvelachtige en smalle wegen rond Bilzen. Ook hier kon Mike zijn uitstekende vorm tonen, wat resulteerde in een 8e plaats in de daguitslag en een prachtige 5e in de eindrangschikking van deze hoog aangeschreven etappekoers.

Staking met gevolgen
Bij de finishpassage op 90 km voor de aankomst hielden de renners plotseling halt om duidelijk te maken dat zij de finale over de smalle, draaiende wegen te gevaarlijk vonden. Na overleg met de juryleden besloten alle ploegen weer te starten in de wetenschap dat de tijden voor het klassement al op 5 km voor de finish opgenomen zouden worden en dat er geen Groene Kilometer-seconden te verdienen waren.

Naar de 5e plaats
Na de herstart was het snel gedaan van de vroege vluchters van de dag, want Alpecin-Deceuninck maakte op de Keiberg echt koers, waardoor het peloton uiteen viel. De eerste groep hiervan kon aansluiten bij de oorsponkelijke kopgroep. Intermarché zat erbij met Arne Marit, Dries De Pooter en Mike. Bij de passage van het 5 km-punt stond de eindoverwinning van Tim Wellens vast en wist Mike zich ervan verzekerd dat hij  in het eindklassement van plaats 6 naar 5 steeg. waarmee hij  de eerste Nederlander in de uitslag is.

RENEWI 5 A Foto 27 08 2023 10 13 25

Afvalkoers
Na de tijdopname volgde een echte afvalkoers in de laatste, linke kilometers. 13 man mochten eindelijk strijden om de zege. Een sterke Mohoric klopte Trentin en Kragh Andersen op de streep. In het gezelschap van o.a. Jasper Philipsen, Jasper Stuyven en Yves Lampaert kwam Mike 4 seconden later als 8e binnen.

Vond je de staking terecht? "Ja, we hadden de tijd eerder laten opnemen in de hoop dat het iets minder nerveus en gevaarlijk zou zijn."
Lastige momenten vandaag in de finale? "Ja, het was nog flink koers terwijl het sprint leek te worden."
Je vertrekt met ambities naar de Canadese klassiekers? "Nee, dan is Biniam Girmay er weer bij hè."

Het was drummen op smalle, bochtige  wegen rond finishplaats Peer. Tweemaal was Mike vandaag betrokken bij een valpartij, maar gelukkig zonder ernstige gevolgen. Op 8 km voor de finish was er het een massale valpartij in de buik van het peloton. Voor de echte finale begon, zat Mike al weer in de eerste groep.

Weer in de remmen
In de bocht net voor de rode vod ging het weer mis en moest hij met veel andere renners voet aan de grond zetten. Iedereen wist dat door de zogenaamde 3 km-regel niemand tijd zou verliezen. Een halve minuut na sprintwinnaar Sam Welsford (DSM) arriveerde Mike druk pratend, waardoor zijn supporters meteen begrepen dat de schade meeviel.

Naar plaats 6
Jasper Philipsen kwam net te kort tegen de snelle man van DSM. Olav Kooij werd derde. Mike werd 42e in dezelfde tijd als de winnaar. Tim Wellens blijft leider, Mike staat nu in het klassement 6e. Hopelijk kan hij die positie morgen verdedigen, want in de rangschikking is het spannend: tussen plaats 4 tot en met 10 zit een verschil van 6 seconden...

...

Met een beslissende uitval verraste Mike op anderhalve kilometer van de finish zijn medekoplopers. Veel voorsprong kreeg hij nooit, want het waren geen 'pannenkoeken' die met hem de finale van de etappe rond Geraardsbergen kleurden. Een paar dagen geleden strandde in de Egmont Cycling Race zijn soloactie in de laatste kilometer, maar nu slaagde hij erin zichzelf op de hellende finishstrook van De Vesten - de aanloop naar de befaamde Muur - een prachtig verjaardagcadeau te schenken. Dolgelukkige supporters konden hem daar tweemaal felicteren.

Attent in koninginnenrit
De derde rit van de Renewi Tour voerde de renners van Aalter naar Geraardsbergen. Met onder meer een dubbele beklimming van de Muur én de Bosberg was duidelijk dat dit de koninginnenrit zou zijn. Een groep van 5 renners, met daarbij Arne Marit van Intermarché zorgde voor de vlucht van de dag. Hun voorsprong werd nooit groter dan 3 minuten. Bij de eerste beklimming van de Bosberg maakte een groep met o.a. Mike de oversteek naar de koplopers. Bij demarrages uit dat pelotonnetje reageerde Mike steeds attent.

De individuele tijdrit in de Renewi Tour in Sluis werd vandaag gewonnen door de 19-jarige Brit Joshua Tarling. De Brit won twee weken geleden een bronzen medaille op het WK in Glasgow achter Remco Evenepoel en de Italiaan Ganna. Zijn tijd van 15:05 minuten over de 13,6 kilometer werd al vrij vroeg in de tijdrit geklokt. Het gemiddelde van 54,099 kilometer per uur werd daarna door niemand maar benaderd.

Klassementen

Mike klokte 15:50 minuten en werd  daarmee 30e. In het algemeen klassement staat hij nu ook op een 30e plaats op 45 seconden van de nieuwe leider, Joshua Tarling. In de tijdrit zaten er nogal wat Belgen in kielzog van de Brit. Tim Wellens tweede op veertien, Yves Lampaert derde op achttien, Jasper Stuijven op negentien en Florian Vermeersch op eenentwintig seconden.

De Renewi Tour, eerder de Benelux Tour genaamd, startte vandaag in het West-Vlaamse Blankenberge. De eerste etappe ging naar Ardooie, waar vijfmaal een lokale lus van 15 km volgde. Voor de te verwachten massasprint trokken de mannen van Intermarché-Circus de kaart van Arne Marit. Al snel ontsnapten vijf renners die onderweg wel punten en bonificatieseconden mochten sprokkelen, maar nooit veel voorsprong konden verwerven. De hele dag immers lag het tempo bijzonder hoog, vaak tegen 50 km per uur.

Geen lead-out
Bij het ingaan van de laatste ronde was het dan ook gedaan met de vroege ontsnapping en begon een lastige finale met vele gewoel en een valpartij in de groep. Mike hield zich aanvankelijk goed van voren, maar zakte later door  schakelproblemen naar achter en kwam  met de laatsten de groep over de streep.Jasper Philipsen sprintte uit het wiel van o.a. Arnauld De Lie (4) naar de zege. Hij liet ook Tim Merlier (2), Olav Kooij (3) en Dylan Groenewegen (5) achter zich achter zich. Philipsen is ook drager van de leiderstrui. Arne Marit, die de lead-out van Mike miste, werd 8e.

Jasper De Buyst heeft de Egmont Cycling Race op zijn naam geschreven. De Belg was in de sprint van de kopgroep net te snel voor Alexander Kristoff. Lionel Taminiaux werd derde. Mike werd in de slotkilometer teruggepakt en kwam als negende over de streep.

In de Egmont Cycling Race, voorheen de GP Stad Zottegem, ging over 193,5 kilometer. Terugkerende beklimmingen als de Grotenbergstraat (800 meter aan 3,6%) en de Hostellerie (1,3 km aan 4,5 %) zouden voor een schifting kunnen zorgen, evenals de kasseien van de Paddestraat, Lange Munte en Lippenhovenstraat.

Omvangrijke kopgroep

In het eerste deel van de wedstrijd ontstond een kopgroep van maar liefst 25 renners. Daarbij onder meer favorieten als Jasper De Buyst, Alexander Kristoff en Gianni Vermeersch. In de finale reden er tien renners weg uit deze groep. Daarbij drie man van Alpecin-Deceuninck: Gianni Vermeersch, Lionel Taminiaux en Jonas Rickaert. Daarnaast zaten De Buyst, Arjen Livyns (Lotto Dstny), Kristoff, Rasmus Tiller (Uno-X), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Thimo Willems (VolkerWessels) en De Vries (Tour de Tietema-Unibet) mee. Zij begonnen met een geruststellende voorsprong aan de laatste ronde van zo’n vijftien kilometer.

Victor Campenaerts (Lotto Dstny) verzilverde vandaag in de Druivenkoers zijn eeuwige strijdlust met een overwinning. In een sprint met z'n tweeën klopte hij Rasmus Tiller (Uno-X), die uit zijn pedaal klikte. Jasper De Buyst mocht ploegmakker Campenaerts vergezellen op het podium. 16 seconden na de winnaar sprintte Mike naar plaats 13. Het peloton had een achterstand van vijf minuten.

De lastige wedstrijd over 185 km rond Overijse ging op de lokale omlopen over veel klimmetjes. Veel vluchtpogingen leverden aanvankelijk niets op, maar uiteindelijk vertrok een groep van ruim twintig renners met daarbij Mike. Deze groep bleek te groot te zijn, want demarrages volgden elkaar snel op. In de slotfase ontsnapten nog vier man, maar deze werden ook weer ingerekend. Alleen de poging van Campenaerts met Tiller droeg tot de streep.

De Belg Remco Evenepoel heeft als rode truidrager de tiende rit van de Vuelta a España overtuigend gewonnen. Hij gebruikte zijn specialisme om de voorsprong op Primoź Roglič met 48 seconden te vergroten. De tijdrit tussen Elche en Alicante had een lengte van 30,9 kilometer. Evenepoel werkte deze chronorace af in 33 minuten en 18 seconden, een gemiddelde van 55,7 kilometer per uur.

Op de dag voor de tweede rustdag won Louis Meintjes de negende rit van de Vuelta a España gewonnen. Op de steile slotklim van Les Praeres was hij de beste uit de vluchtgroep van negen renners. Remco Evenepoel nam opnieuw tijd op zijn voornaamste belagers. Hij wist weg te rijden op de laatste klim van Ayuso, Mas, Rodriguez en Roglic.