1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Pas bij de eerste doorkomst in finishplaats Kuurne zagen we door de bijzondere cameravoering  beelden van Mike die met het grote peloton jacht maakte op de renners die achter de kopgroep reden. Uiteindelijk kon hele groep de laatste bocht nemen om te sprinten voor plaats 4. Een valpartij zorgde voor enige chaos, maar Mike flitste – net als gisteren - naar plaats 13 in een klassieker. Met deze uitslag bleek hij de beste renner te zijn van zijn ploeg.

Koers ontploft
Tegenwind zorgde ervoor dat het lang duurde voordat in Kuurne-Brussel-Kuurne de wedstrijd op gang kwam. Bij een van de valpartijtjes in de beginfase kwam ook Intermarché-sprinter Gerben Thijssen ten val, maar hij kon wel verder rijden. Op 90 km van de aankomst lieten de mannen van Visma-Lease a Bike in de heuvelzone de koers ontploffen.

Mike sprintte in Ninove naar een dertiende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad (OHN). De enerverende wedstrijd werd gewonnen door de Sloveen Jan Tratnik (Visma Leas-a-Bike). Hij was in de slotfase ontsnapt met de Duitser Nils Politt. Achter dit duo - en op acht seconden - werd gesprint om de derde plaats. Van Aert won die sprint en Mikes ploegmaat Laurenz Rex werd zesde.

Sterke groep van 23 renners verrast het peloton

Onder frisse omstandigheden vertrok het peloton om 11.00 uur in Gent. Als snel formeerde zich een kopgroep van negen renners. Verrassender was echter de ontsnapping van een 23-tal renners na 79 kilometer met veel grote namen. Het peloton met Mike en al zijn ploeggenoten keek al snel tegen een achterstand aan van bijna twee minuten. Na 146 kilometer op de kasseien van de Holleweg was de voorsprong van de groep, die inmiddels de kopgroep had ingehaald, nog maar 21 seconden. Op dat moment ontsnapten zes renners met van Aert, Laporte, Skujins, Pidcock, Jorgensen en de Lie. Op de Molenberg probeerde Mike een tweede groep te maken, maar hij zat alleen en viel weer terug in de groep. Uiteindelijk kwam dit peloton sterk terug op de Muur en op de Bosberg (na 194 km). We kregen daarom zo'n veertig renners vooraan. Tratnik en Politt versnelden en namen een voorsprong en 17 tellen en zouden gaan sprinten om de zege.

Tevredenheid bij Mike

Mike: "Bij de ontsnapping van de drieëntwintig zaten we goed, want we wisten dat daar wind stond. Maar werden verrast in tweede instantie en zaten toen toch te ver. Met vooral hulp van Sintmaartensdijk en Petit hebben we de achtervolging op gang geholpen en zijn we blijven koersen. We zien de eersten pas in de laatste vijf kilometer. Het ging goed, althans viel me niet tegen. Heb nog geprobeerd met een tussengroep weg te komen, maar dat lukte niet écht. En merkte ook wel dat ik nog niet de échte vorm heb. Ik zou ook gaan sprinten, maar heb bij Laurenz Rex aangegeven dat hij zijn eigen ding moest doen. En wist dus niet of ik nog de benen had om te sprinten. Had ook geen ruimte in deze aparte sprint. Rex werd mooi zesde. Ik was al blij genoeg dat ik in die groep overleefde. Mijn vorm is niet minder dan voorgaande jaren en heb het idee dat ik nog marge heb. Dus ik ben content en kijk uit naar morgen."

De slotetappe van Volta ao Algarve kende een razendsnelle start. Pas iets voor halfweg vormde zich een kopgroep van twintig, met daarbij onder meer Mike, Stuyven, Ganna, Cataneo, Leemreize en Politt. De voorsprong op het peloton werd al snel ruim 3 minuten, maar klassementsleider Evenepoel begon zich pas zorgen te maken toen Van Aert wegsprong en  samen met Ben Healy de oversteek maakte naar de kopgroep. Een sterk Soudal- Quick Step zorgde er uiteindelijk voor dat Evenepoel ook weer aan de leiding kwam te rijden en zelfs met Martinez kon sprinten om de etappezege. Martinez won, maar het eindklassement was voor Evenepoel.

Kopgroep spat uiteen
Door de felle strijd tussen Van Aert en het peloton spatte de oorspronkelijke kopgroep uiteen en bleven alleen de echte klimmers meedoen om de zege bij de aankomst bergop op Alto do Malhao. Met nog 20 km te gaan verdween ook Mike uit de voorste linies.

Wereldkampioen Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) sloeg in de tijdrit van de Ronde van de Algarve een dubbelslag. Over 22 kilometer was hij 15 seconden sneller dan de nummer 2, Magnus Sheffield. Door zijn goede prestatie nam Evenepoel ook de leidertrui over van de Colombiaan Daniel Martinez. Mike had gisteren aangegeven dat hij na de tijdrit - waarin hij niet te gek zou doen - nog wilde bijtrainen met het oog op de komende Belgische klassiekers. Toch zette hij een behoorlijk tijd neer.  Hij kwam als 63e binnen en verloor 2:31 op de winnaar. Ploegmaat Rune Herregodts reed zich in de kijker met een 9e plaats. De slotrit van zondag telt diverse beklimmingen.

De ploeg doet het uitstekend in Algarve. Hoe past deze wedstrijd in jouw voorbereiding op het Vlaamse openingsweekend?
"Het zijn lange pittige ritten dus dat is goed voor de komende weken, ook kunnen we hier en daar nog wat bijtrainen, dus dat is allemaal mooi meegenomen. Zelfs het weer is goed, kortom: ideale omstandigheden."

Tevreden over je tijdrit?
"Het was de eerste keer op de tijdritfiets, dus het was vooral even erin komen en doorkomen. De positie was toch weer even wennen."

Mikes ex-ploegmaat Wout van Aert won in Tavira na 192 kilometer de derde rit in de Ronde van de Algarve. Het was de tweede kans van de sprinters. Mike, die de sprinttrein opnieuw in een comfortabele positie bracht kwam als 36e over de streep op 35 seconden van de etappewinnaar. Gerben Thijssen, die de eerste rit won, kwam nu tekort en moest ook Rui Oliveira (tweede) en Marius Mayrhofer (derde) voor laten gaan.

Intermarché-Wanty controleert in peloton

De rit vanuit Vila Real de Santo António met toch meer dan 2500 hoogtemeters was opnieuw het gebruikelijke 'spel' van kopgroep tegen het peloton. Zeven renners kregen bijna vijf minuten. De laatste Carlos Miquel Salgueiro werd op 12 kilometer van de streep gegrepen. Intermarché-Wanty controleerde de hele dag de koers. En kreeg daarbij steun van BORA en Arkea.

Reactie van Mike

"De controle in het peloton was zeker goed met Vito Braet. Dat geldt eigenlijk ook voor de sprintvoorbereiding. Na mij deed Laurenz Rex zijn werk en kon Adrien Petit de lancering van Gerben in gang zetten. Helaas waren er vandaag een paar sneller in de laatste vijftig meter."

Mike kwam vandaag als 72e aan de finish op een achterstand van 7 minuten en 30 seconden van Daniel Felipe Martinez. De Colombiaan uit de BORA-hansgrohe formatie versloeg boven op de Alto da Fóia de Belg Remco Evenepoel en Sepp Kuss. Dat is ook gelijk de tussenstand in het klassement na twee ritten in de Ronde van de Algarve.

Reactie Mike
"Dag was wel oké, al was het vooral nerveus in het tweede gedeelte van de rit. Heb eigenlijk niet zoveel kunnen doen. Op ongeveer 16 kilometer van de meet moest ik lossen op een steil gedeelte van de Pomba. Daarna heb ik wel een beetje doorgereden om wat extra hardheid op te doen."

UNO-X Mobility Coupe

De etappe over 172 kilometer vertrok in Lagoa, waar snel genoeg negen renners het hazepad kozen. Verrassend was de 'move' van twee UNO-X renners (Leknessund en Abrahamsen), die op zestig kilometer van de meet het gat dicht reden van bijna vier minuten naar deze kopgroep. De Noren kwamen daarmee met z'n drieën vooraan. In de laatste dertig kilmeter drie hellingen, waar kopman Leknessund (vorig jaar achtste in de Ronde van Italië) alleen overbleef. Hij begon nog wel met 26 seconden voorsprong aan de laatste klim van 7,5 kilometer. Er waren toen nog slecht dertig renners vooraan over.

In de straten  van Lagos sprintte Gerben Thijssen naar de derde zege van dit seizoen voor zijn ploeg Intermarché-Wanty. Girmaj won al eerder en Thijssen was ook al de beste op Mallorca. Mike zette het duo Laurenz Rex en de later winnaar op zo’n 1600 meter voor de meet vooraan af. De geblokte sprinter kreeg in de laatste 200 meter wat ruimte en won vóór Martijn van den Berg en Jordi Meeus de eerste rit van de Ronde van de Algarve.

Dit geeft vertrouwen voor deze sprinttrein
"Vandaag ook weer wegkapitein. Waarbij we ook de verantwoordelijkheid hebben gepakt met vooral Braet en DSM en Arkea.Daarna was het zaak om de juiste mannen op de juiste plek te hebben. Mijn opdracht was vooral om Rex, Thijssen en Petit  de afdaling door te loodsen naar een goede positie bij de twee Arkea-renners. Mooie start van de Ronde van de Algarve en goed voor het vertrouwen van Gerben en voor deze sprinttrein", aldus een goed gehumeurde Mike vanuit Lagos

De eerste rit tussen Portimão en Lagos over 201 kilometer werd gekleurd door een kopgroep van zeven (later zes) renners met daarin nogal wat Portugezen. Ze reden na 15 kilometer weg en kregen iets meer dan 3,5 minuut voorsprong. Thomas Bayer bleef alleen over en werd in de laatste 21 kilometer gegrepen.

Morgen volgt een rit van 172 kilometer met een lastige finale voor met name de klassementsrenners. De finish ligt bovenop de Alto de Foia (7,5 km aan 5.9%).

Mike kwam vandaag in zijn eerste wedstrijd van het seizoen als 41e over de streep op 3:40 van de winnaar. Hij zat daarmee in de tweede grote groep in de wedstrijd. De Fiqueira Champions Classic in Portugal werd gewonnen door de Belgische kampioen Remco Evenepoel, die een solo van meer dan 50 kilometer uit zijn benen schudde. Mikes ploegmaat Vito Braet won op 1:48 minuten de sprint van de 14 achtervolgers. De wedstrijd geldt als opwarmer voor de Ronde van de Algarve, die aanstaande woensdag begint. Maar was nog lastig genoeg door een 2-tal beklimmingen op de omloop van 30 kilometer, die het peloton drie maal moest afleggen.

Programma

Onder 'programma' staat het voorlopige programma van Mike tot aan Parijs-Roubaix, klik hier.

Reactie Mike

Mike: "Ik was helper nummer uno, ook wel eens leuk. Daarnaast hadden we slechts één radio, dus was ik ook nog eens radio-man. Maar al met al ging het goed, waarbij we de hele dag in prima positie zaten. Op de drie lokale ronden heb ik me over Vito Braet ontfermd met uit de wind houden en positioneren. Dat lukte prima tot aan de laatste klim. Toen was ik wel klaar en ben met de tweede groep binnengerold. Ik vond het een mooie koers, best nog lastig en met een paar regenbuien. Kortom: een goede start. Ik probeer morgen nog een deftige duurtraining te doen. Maar de vooruitzichten zijn niet geweldig met storm en 15 mm regen. Daarna zakken we af naar de Algarve."

Wat een spanning in de finale van Le Samyn. Met nog 60 km te gaan was het al gedaan met de vroege vlucht van zeven, die een maximale voorsprong kreeg van zeven minuten. Diverse aanvallen volgden, ook de ploeg van Intermarché reed sterk en zorgde ervoor dat Mike in de ontsnapping van een twintig renners zat.

Alleen
De groep spatte echter uit elkaar. 6 renners vormden een kopgroep en daarachter Mike die alleen de aansluiting probeerde te maken. Tevergeefs bleek en Mike liet zich bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde inlopen door het peloton.

Achtervolgen
Soudal-Quick Step en Intermarché zetten zich op kop van het peloton om de zaak nog te redden. 14 km voor de finish was het gat tussen pelotonnetje en kopgroep nog maar 17 seconden. Even later leek de veer bij de achtervolgers gebroken, maar bij het bord van 4 km was de hergroepering toch een feit.

8e plaats
Op de Rue de Belle Vue, een kasseistrook, wisten enkele sterke mannen weg te rijden, maar een groepje met Mike kwam in de laatste kilometer aansluiten.

Op de Muur van Geraardsbergen reed Dylan Baarle (Jumbo) zijn laatste gezel uit het wiel en kon hij solo naar de overwinning rijden in de Omloop het Nieuwsblad. Hij voltooide daarmee het sterke optreden van zijn ploeg. Achter werd het nog spannend, want op de top van de Muur had een kwartet met Wellens, De Lie, Mohoric en Laporte eenzame vluchter Van Baarle in het vizier en en een groep met Mike volgde op korte afstand .Maar de vogel was gevlogen.

Strijd voor plaats 2
Pas in de slotmeters wist lukte de groep met Mike de vier vluchters te grijpen, waardoor het een vreemde sprint werd voor plaats 2. Deze ging naar Arnaud De Lie (Lotto). Christophe Laporte werd derde.