1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Na afloop van de Tour de France staan enkele criteriums op het programma van Mike. Hieronder vermelden we zijn resultaten.

Daags na de Tour, Boxmeer (foto)
maandag 24 juli

1. Jonas Vingegaard
2. Wout Poels
3. Mike Teunissen

Ici, c'est Paris! In de slotronden op de keitjes van de Champs Elyséees plaatste het treintje van Intermarché zich tussen de rijtjes van de andere sprinters. Een laatste snok van Mike lanceerde Biniam Girmay die zich met een zesde stek plaatste tussen de top van het sprintersgilde. Niet topfavoriet Jasper Philipsen, maar debutant Jordi Meeus won de slotrit. De Belg van Bora-Hansgrohe won een millimetersprint voor groenetruidrager Philipsen en Groenewegen. Jonas Vingegaard is de eindwinnaar. Na zijn lead-out liet Mike zich uitzakken en ëindigde als 90e. In het algemeen klassement is hij 103e. In De Avondetappe legde Mike uit dat hij noodgedwongen Girmay al erg vroeg moest afzetten. Door de blessures in de ploeg lukte het niet meer om de perfecte trein te vormen.

Rustig naar Parijs
Het peloton vertrok in de vooravond bij de olympische wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines. Meteen zette Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) zet zichzelf nog eens in de kijker. De winnaar van de Superstrijdlust demarreerde bij kilometer 0. Maar even later liet hij zijn tempo snel weer zakken en het peloton maakt er - zoals gebruikelijk - een gezapig trainingritje van  tot de eerste finishpassage, waar de koers in de acht ronden  losbarstte.

Al vroeg in voorlaatste etappe meldde een NOS-verslaggever dat Mike en ploegmaat Adrien Petit gelost waren. Dat bericht bleek echter onjuist, want aanvankelijk zat Mike gewoon in het grote peloton, dat bij de eerste beklimmingen snel uitdunde. Het hele rennersveld trok in groepjes over de laatste twee cols, de Petit Ballon en de Platzerwasel. Met een achterstand van ruim dertig minuten bereikte Mike in de grupetto finishplaats Le Markstein Fellering.

Afvalrit
Vanaf de start ontbrandde de koers door de demarrage van Lotto-Dstny-mannnen Campenaerts en De Buyst, maar hun onderneming reikte niet ver. Uiteindelijk werd het een ware afvalrit waarin de afscheidnemende Pinot in zijn eigen omgeving veel aandacht kreeg van zijn supporters, maar niet mee kon strijden voor de etappezege, want in de finale namen de renners uit de top van het klassement het heft in handen.

De etappe in de Jura kende een nerveuze start, want iedereen probeerde mee te zitten in de vroege vlucht. Toch duurde het bijna zestig kilometer voor een poging succes kende. In de kopgroep van 9 zaten o.a. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Julian Alaphilippe (Soudal,Jack Haig (Bahrain),Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) en namens Intermarché Georg Zimmermann. Veel voorsprong kregen zij nooit.

Peloton breekt
Bij een bonificatiesprint op 50 km voor de aankomst leek alles samen te komen, maar het peloton viel weer eens uiteen en het tweede deel de groep - met de mannen van Intermarché - slaagde er nooit meer in de aansluiting tot stand te brengen. Bijna alle ploegen hadden namelijk iemand in de eerste groep zitten en wilden niet meer achtervolgen. Ook Mike en zijn ploegmaats staakten hun poging.

Een half uur lang reed het peloton geneutraliseerd naar het officiële vertrekpunt van de 18e etappe in Moûtiers, waar meteen een sterk trio de benen nam: Kasper Asgreen (Soudal), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Jonas Abrahamsen (Uno-X). De voorsprong ging snel naar de minuut, maar door de controle van de sprintersploegen in peloton werd deze nooit groter. Het leek wandeletappe te worden die zou eindigen in een massasprint.

Kopgroep
Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) probeerde halverwege de oversteek naar de vluchters te maken, maar dat was helemaal naar de zin van groenetruidrager Philipsen. Eenkhoorn wachtte even, deed een nieuwe poging en slaagde erin - met hulp van ploegmaat Campenaerts - zich bij de kopgroep voegen. Veel ruimte kreeg deze niet, waardoor de finale beslist zou uitdraaien op een massasprint. De ploegentreintjes reden dan ook in de laatste kilometers hun sprinters naar voren  Ook Mike en zijn ICW-maats toonden zich met Biniam Girmay.

Mikes kamergenoot Adrien Petit stond vandaag bij de start in Saint-Gervais Mont Blanc op de eerste rij tussen de dragers van de witte, de gele, de groene en de bollentrui. Hij had namelijk zondag de prijs voor de strijdlust gekregen vanwege zijn doorzettingsvermogen na een val waarbij ook Mike betrokken was.

Sleutelrit
Van bij het begin probeerden velen, onder wie de renners van Intermarché, in de vlucht van de dag te geraken in de rit die terecht was aangekondigd als de sleuteletappe in deze Tour. Die verwachtingen werden dubbel en dwars ingelost. Hoewel Jumbo-Visma het tempo zeer hoog hield, scheurde zich toch een kopgroep van een man of dertig af met daarbij klassementsmannen als Pello Bilbao, Simon Yates, David Gaudu, Gall Felix en bolletjestruidrager Giulio Ciccone. In de hectiek van de beginfase kwam Tadej Pogacar bergop ten val, maar hij kon zijn weg vervolgen.

Rond halfdrie stond Mike op het startpodium voor zijn tijdrit over 22,4 km. Zijn eindtijd - op 7.25 minuut van de winnaar - was goed voor plaats 125 in de daguitslag. Gisteren had hij al aangegeven dat vandaag en ook morgen voor hem alles in het teken staat van herstel na zijn valpartij van afgelopen zondag. Hij weet namelijk dat er later deze week nog "mooie ritten volgen voor sprinters en baroudeurs." Een belemmerende factor is verder door de Tour-organisatie aangewezen kleine en erg warme hotelkamer die hij vier dagen deelt met ploeggenoot Adrien Petit. De Avondetappe stuurde zelfs Herman van der Zandt op inspectie naar het onderkomen van de twee gehavende Intermarché-coureurs (film NOS).

Vingegaard haal uit
Het secondespel om de gele trui is voorbij, want Jonas Vingegaard heeft verwoestend uitgehaald in de enige tijdrit van de Tour de France. De Deen reed zijn grote concurrent Tadej Pogacar op liefst 1’38”. In de stand is zijn bonus opgelopen van 10 tellen tot 1:48. Wout van Aert eindigde als 3e. Deze had zijn tijdrit zeer goed ingedeeld en mocht na Rémi Cavagna plaats nemen in de hotseat, tot de man in het geel over de finishlijn stoof.

De renners en de staf van Intermarché-Circus-Wanty genieten vandaag in de Haute-Savoie van hun welverdiende rustdag. Het hotel van de ploeg ligt in Megève, een plaats die ook vaak etappeplaats is in het Critérium du Dauphiné. Er wachten nog zes ritten op de renners. Morgen de bergtijdrit en woensdag een pittige Alpenrit. Vervolgens op donderdag en vrijdag relatief vlakke ritten en zaterdag de bergetappe door de Vogezen. En zondag de slotetappe naar Parijs.

Eerst genezen, daarna wellicht sprinten

Mike geeft aan dat de genezing van de wonden van de valpartij eerste prioriteit is. Dan is de bergetappe na Courchevel met meer dan 5000 hoogtemeters ook geen kleine opdracht. Alles hij zich donderdag beter voelt zal hij samen met Biniam gaan sprinten. Al ligt een vroege vlucht op de donderdag en vrijdag op de loer. Deze kan in de laatste week vaak lang dragen, omdat de vernoeidheid groter en groter wordt.

De vijftiende etappe werd een prooi voor Wout Poels. De in Blitterswijck geboren renner schrijft in zijn tiende Tour een loodzware Alpenrit naar Saint-Gervais Mont-Blanc bij op zijn palmares. Op de slotklim was de renner van Bahrain Victorious zijn medevluchters Wout van Aert en Marc Soler de baas. Mike, gehavend uit de 14e rit gekomen, werd 144e op 35:08 minuten van zijn provinciegenoot.

Tweede Alpenrit

Ook de tweede Alpenrit in de Tour de France was een pittige, al kwamen de renners de echte Alpenreuzen in deze etappe niet tegen. Onderweg van Les Gets naar Saint-Gervais Mont Blanc-Le Bettex over 179 kilometer lagen negen gecategoriseerde beklimmingen.

Na 30 kilometer is de Col des Fleuries (8,9 km) in de buurt bij Annecy de eerste klim van de dag, waarna ook de Côte de Aviernoz (3,4 km) en de de Côte de Annecy-le-Vieux volgen.

Hoe verder in de Alpen het peloton vervolgens trok, hoe zwaarder de beklimmingen werden. Na de Col de la Forclaz over 7,2 kilometer trokken de renners naar de finale met de Col du Marais (10,2 km aan 3,2%), Col de la Croix Fry (11,7 km aan 7%) en de Col des Aravis (4,6 km aan 6,1%). Voor de absolute finale in Saint-Gervais wachtte nog de Côte des Amerands (2,7 km aan 10,1%) op tien kilometer van de meet. De slotklim vond vervolgens plaats op de klim naar Saint-Gervais Mont-Blanc (7 km aan 7,7%) van eerste categorie, met in de laatste vier kilometer nauwelijks stroken die onder de 9%.

Even nadat het sein voor de officiële start gegeven is, gaat voor in het peloton een grote groep renners tegen de vlakte. Ook truitjes van Intermarché-Circus-Wanty zien we in de kluwen coureurs. Al snel wordt duidelijk dat het gaat om Mike en zijn ploegmaat Louis Meintjes, die goed staat in het algemeen klassement. De Tour-organisatie beslist om de wedstrijd voorlopig te neutraliseren, zodat iedereen weer kan aansluiten. Bij onder meer Meintjes en Chaves is de schade zo groot dat zij de koers moeten verlaten. Een verslaggever weet te melden dat Mike gezegd heeft: "Het kan beter, maar ik heb wel veel pijn." Beelden van een rechteronderbeen in het verband bevestigen dit.

Na twintig minuten is er een herstart. Aanvankelijk rijdt Mike achteraan, maar al snel schuift hij op. Via een livetracker weten we dat hij lang deel uitmaakt van het grote peloton, dat een kleine minuut achter een groep van 21 vluchters zit. 

Elitegroep
Een hele dag lang zien we de geel-zwarte brigade van Jumbo-Visma op kop. Door het hoge tempo komt alles op de voorlaatste klim bij elkaar. Steeds meer renners worden gelost bij de beklimming van de Col de la Ramaz, maar het echte spektakel komt er pas op de Joux Plane, de slotklim. Daar gaat een elitegroepje de strijd met elkaar aan.