1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De eerste rit in de Tour de France werd dus toch een strijd tussen de klassementsrenners. De puncheurs kwamen er niet aan te pas in de straten van Bilbao. Het werd zelfs een strijd tussen twee broers. Adam Yates won uiteindelijk de sprint van zijn broer Simon. Het duo was in de slotfase ontsnapt uit een groepje met louter renners voor het klassement. Mike moest op zo’n veertig kilometer van de meet lossen op één van de hellingen en kwam als 133e binnen op 13:53 minuten van UAE-er Adam Yates.

Vijf beklimmingen in openingsrit

De etappe over 182 kilometer mocht met meer dan 3200 hoogtemeters zeker als ‘lastig’ worden gekwalificeerd. De start en finish waren in Bilbao. Op de route lagen vijf gecategoriseerde hellingen, waarvan drie in de laatste veertig kilometer. In de finale moesten achtereenvolgens de Côte de Morga (3,8 km aan 4,8%), de Côte de Vivero (4,3 km aan 6,9%) en de Côte de Pike (2,2 km aan 9,9%) bedwongen worden. Daarna was het nog tien kilometer tot de finish.

Kopgroep met drie Fransen, een Deen en Eenkhoorn

Al na één kilometer reden vier renners weg: Pascal Eenkhoorn, Simon Guglielmi, Jonas Gregaard en   Valentin Ferron gingen mee in het avontuur. Mikes ploegmaat Lillian Calmejane kon nog overstreken. Met z’n vijven kregen ze nooit meer van twee minuten van de teams: Alpecin-Deceuninck, Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma. De vijf spurtte behoorlijk fanatiek om de bergpunten. Mike kwam bij de tussensprint in beeld voor Girmaj. Maar die werd slechts dertiende. Was dat het signaal dat de Eritreeër gaat bemoeien met de groene trui? Die conclusie lijkt wat voorbarig.

Zaterdag gaat de Tour de France van start. Morgenavond (29 juni) is vanaf 18.30 uur de ploegenpresentatie, die te volgen isvia Eurosport 1. Mikes ploeg, Intermarché-Circus-Wanty zal om 18.43 uur aan het publiek worden voorgesteld. Vergeet niet te kijken!

Verslag
De komende weken hebben we dagelijks contact met Mike en zullen verslag uitbrengen van zijn zevende 'grote ronde'. Verder wordt het zijn vierde deelname aan de Tour de France. In 2017, 2019 en 2020 stond hij ook aan de start. Zijn klasseringen in het eindklassement waren een 129e, 101e en een 76e plaats,

Parcours
In totaal bevat de 110e editie acht bergetappes waarvan vier met een aankomst bergop, acht ritten op maat van sprinters, slechts één tijdrit van 22 kilometer en één uitje buiten de Franse landsgrenzen gedurende de eerste drie dagen in het Baskenland.

De eerste gele trui wordt na een eerste geaccidenteerde etappe met meer dan 3000 te overwinnen hoogtemeters rondom Bilbao uitgereikt, gevolgd door een andere heuvelachtige rit met onder meer de Alto de Jaizkibel op 20 kilometer voor de streep. Het peloton gaat daarna in de richting van Frankrijk met twee kansen voor sprinters, gevolgd door een eerste gevecht in de Pyreneeën op dag vijf richting Laruns.

Rond het middaguur begonnen de profs in Valkenburg aan een NK-rit van ruim 200 kilometer die begon met een lange lus door Zuid-Limburg en eindigde met zes lokale ronden bij Watersley. De hoge temperaturen en de vele klimmetjes zorgden voor een echte afvalkoers. Vijf renners vormden de kopgroep van de dag: Gesink en Kooij (Jumbo), Haest en en De Jong (VolkerWessels) en Kerckhaert (Beat). Hun maximale voorsprong was bijna 4 minuten.

Pech op het verkeerde moment
Met nog vier ronden te gaan plaatste Mike een eerste aanval, even later volgde een tweede waardoor het achtervolgende peloton uiteenviel. Bij een volgende demarrage met trainingsmaat Sam Oomen werd duidelijk dat er iets aan de hand was: Mike bleef maar omkijken om te zien of de ploegleidersauto in zicht kwam, maar aangezien de juryleden pas laat toestemming gaven aan ploegleider Bart Wellens om naar voren te rijden, zou het anderhalve ronde duren voordat Mike kon wisselen van fiets. Kilometerslang had hij gereden op een afloper ... En die gedwongen fietswissel was precies op het moment dat o.a. Mathieu van der Poel probeerde de oversteek naar laatste koplopers te maken!

In een persbericht heeft de ploeg van Mike de definitieve Tourselectie bekend gemaakt. Zoals al verwacht werd, maakt Mike deel uit van de 8-koppige selectie van Intermarché-Circus-Wanty. Op zaterdag 1 juli zal team Intermarché-Circus-Wanty zijn zesde Ronde van Frankrijk aanvatten in Bilbao, in het Baskenland. Om er te schitteren koos het Waalse World Team voor een sterke en ervaren selectie, met onder meer drie ritwinnaars in de Tour en verschillende voormalige truidragers.

Tourselectie

Dankzij zijn zevende plaats in de editie van 2022, behaalde Louis Meintjes de eerste top 10 van het Waalse team in de Ronde van Frankrijk. De Zuid-Afrikaan, die eveneens twee achtste plaatsen op zijn palmares heeft (2016 en 2017), kan onder meer voor het derde jaar op rij rekenen op de steun van de Duitser Georg Zimmermann, die begin deze maand de zesde rit van het Critérium du Dauphiné naar Crest-Voland op zijn naam schreef.

De Eritreeër Biniam Girmay zal bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk het team in de sprintetappes leiden. Net als bij zijn recente zege in de Tour de Suisse kan de Eritreeër terugvallen op de ervaren Adrien Petit en voormalig gele truidrager en ritwinnaar Mike Teunissen. Laatstgenoemde won vorige maand in de Tour of Norway, zijn eerste overwinning sinds de Tour van 2019.

Na het tragisch incident van Gino Mäder heeft Team Intermarché-Circus-Wanty vanmorgen beslist zich terug te trekken uit deTour de Suisse. Dit is gebeurd in overleg met de renners en de staf.

De ploeg meldt: "Onze prioriteit is het welzijn van onze renners te bewaken. Al onze gedachten gaan naar de familie, vriendenen ploeggenoten van Gino Mäder."

Vanmiddag bereikte het trieste nieuws van de dood van Gino Mäder het peloton. Gisteren kwam hij in de 5e etappe van de Ronde van Zwitserland zwaar ten val. De Zwitser miste een bocht in de afdaling van de Albulapas, de slotklim van de etappe.

Neutralisatie
De etappe van vandaag is geneutraliseerd. De renners gaan met de bussen richting finishlijn en zullen de laatste twintig kilometer rijden als herdenkingsrit voor Gino Mäder. 

Mike: "Dit is enorm treurig, ik heb er geen woorden voor. Zijn familie, vrienden en ploeggenoten wens ik heel veel sterkte. We gaan nu 20 km neutraal rijden, in gedachten bij Gino op deze een intens trieste dag

Met net iets meer dan 4.700 hoogtemeters – en drie echte Alpenreuzen – beloofde de vijfde rit een loodzware onderneming te worden. De renners kregen de Furkapass (16,5 km), Oberalpass (10,7 km en de 17, 4 kilometer lange Albulapass voorgeschoteld.
De Spanjaard Juan Ayuso won deze rit in de Ronde van Zwitserland en versnelde op de laatste klim om met een flinke voorsprong aan de meet in La Punt te komen. Mattias Skjelmose nam de leiderstrui over van Felix Gall.

Weer een grote kopgroep, nu met Rui Costa

Op de Furkapass, de eerste beklimming van de dag, ontstond een grote kopgroep van aanvankelijk zo’n dertig renners. Deze werd echter uitgedund, waardoor negentien coureurs overbleven. Daarbij niet de minste namen. Onder meer Wout van Aert, Sergio Higuita, Marc Hirschi, Stefan Küng en Pascal Eenkhoorn zaten mee.

In de laatste veertig kilometer viel Quinn Simmons aan en kreeg Wout van Aert mee. Daarna wisten ook Küng, Eenkhoorn, Higuita, Hirschi, Gogl, Tiberi, Powless, Costa, Lazkano, Houle en Sobrero nog over te steken.

De vierde etappe was opnieuw een bergetappe in de Ronde van Zwitserland. De rit van Monthey naar Leukerbad kende een lange en vlakke aanloop voor een zware finale met de klimmen van Crans-Montana (14,6 km, Varenstrasse (2,8 km), Höhenweg (19 km) en de laatste 1,2 kilometer aan 5,2% naar Leukerbad. De ranke Oostenrijker Felix Gall sprong al op twintig kilometer van de streep weg en finishte solo op Leukerbad met 1:02 minuten op Evenepoel en één seconde meer op Matthias Skjelmose. Mede door de boni’s nam hij de gele trui over van de Deen. Mike kwam – in een groep van zo’n kleine dertig renners - als 80e over de streep op 17:12 minuten van Gall

Serieuze poging van sterke groep

Na zo’n vijftig kilometer en een stevig begin kwamen tien renners in een vlucht. Naast Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn waren dat: Jhonatan Narvaez, Stan Dewulf, Kristian Sbaragli, Nikias Arndt, Mikes ploeggenoot Lilian Calmejane, Lluís Mas, Luca Mozzato, Kevin Vermaerke en Daryl Impey. Zij begonnen met ruim twee minuten voorsprong aan de klim naar Crans-Montana.

Na een tijdrit en een etappe voor de snelle mannen stond in de 3e etappe klimwerk gepland. Villars-sur-Ollon (140 km)
Al vrij snel waren vier renners vertrokken, waardoor er de eerst honderd kilometer weinig spectaculairs gebeurde. In de vroege vlucht, die maximaal 4 minuten voorsprong kreeg zaten: Lilian Calmejane (Intermarché), Nickolas Zukowsky, drager bergrtui (Q36.5 Pro Cycling), Paul Ourselin (TotalEnergies) en Alexander Kamp,Deens kampioen (Tudor Pro Cycling). Bij het ingaan van de laatste 50 kilometer, kwamen de regenjasjes te voorschijn, want de voorspelde buien kwamen inderdaad.

Naar de slotklim
Het peloton kwam zonder veel moeite weer bij de vluchters en de hele groep kon beginnen aan de voorlaatste klim. Na de top stuurde slechts een uitgedund peloton - met Mike - over kletsnatte wegen naar het dal, waar even later de slotklim naar Villars-sur-Ollon wachtte.  De mannen van Intermarché zorgen ervoor dat Costa voorin kon blijven. In de straten van Aigle pakte MIke met zijn tweede plaats achter Wout van Aert 6 punten voor de zwarte puntentrui. Vervolgens waren de klimmers aan zet en reden renners als Mike in eigen tempo naar boven.

Nieuwe leider
Wereldkampioen Evenepoel trok ten aanval, maar kwam zichzelf tegen. De Deen Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) zegevierde en is ook de nieuwe leider. Met een achterstand van tien minuten arriveerde Mike als 71e in een groep met o.a. Wout van Aert en Mick van Dijke.

Helikopterbeelden brachten de hectiek van de slotkilometer van de tweede etappe mooi in beeld. De fans van Intermarché zagen hoe Mike probeerde de  perfecte lead-outman te zijn voor Biniam Girmay. Aanvankelijk lukte dat niet in het voortrazende peloton, maar uiteindelijk vonden ze elkaar even en lanceerde hij zijn kopman die het uiteindelijk haalde voor de sprinters Arnaud Démare en Wout van Aert. De al juichende Mike flitste als 9e over de eindstreep en kon even later als eerste de winnaar omhelzen. Met zijn prestatie laat deze zien dat hij weer helemaal hersteld is van zijn val in de Ronde van Vlaanderen.

Vanaf de start slaagden twee renners erin meteen te ontsnappen. De Canadees Nickolas Zukowsky (Q36.5) en de Zwitser Michael Schär (AG2R) reden een maximale voorsprong bijeen van net iets meer dan vier minuten. Lage tijd gebeurde er verder niets, want de sprintersploegen vonden deze situatie prima. Een grote valpartij in de lokale ronden zorgde voor veel opschudding. Mike en zijn ploegenoten waren hierbij gelukkig niet betrokken.