1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De tweede etappe in de Volta ao Algarve van Sagres naar Alto da Fóia telde toch alweer 3400 hoogtemeters. De etappe had een lengte van 186 kilometers. Sagres ligt op het meest zuidwestelijke puntje van Europa, dus best een bijzondere plek. Is daarom erg geliefd bij surfers door de mooie hoge golven.

Al na elf kilometers ontstond er al een kopgroep. Vandaag met Matthew Gibson, Rafael Lourenço, Tomas Contte, Gaspar Goncalves, António Ferreira en João Matias. De Portugezen waren dus weer goed vertegenwoordigd met vier renners. Ze kregen maximaal iets meer dan drie minuten van het peloton, onder aanvoering van de renners van Uno-X.

In de oplopende meters naar de Picota (6,4 km aan 6,5%) werden de vluchters één voor één ingelopen. Toen waren er nog 28 kilometer te rijden; op de top van de Picota nog vijftien. Iets meer dan veertig renners bleven daar over. En dat kwam vooral door het strakke tempo van de renners van INEOS Grenadiers en Soudal – Quick Step. Deze groep zou beginnen aan de slotklim naar een hoogte van 885 meter. Een klim van eerste categorie van 7,7 kilometer aan 6,1%, de Alto de Fóia.

Magnus Cort won uiteindelijk de tweede etappe in deze 5-daagse wedstrijd. Hij was de snelste aan de meet op de Alto da Fóia van een peloton met nog maar dertig renners. Ilan Van Wilder juichte weliswaar, maar moest toch genoegen nemen met een tweede plaats. Mikes kopman, Rui Costa eindigde als derde. Runne Herregodts zesde.
Mike maakte geen deel uit van deze groep.

Mike kwam als 82e over de meet op 12 minuten en 14 seconden. Zijn relaas van de dag: "Na het vlakke eerste gedeelte heb ik me ontfermd over de klimmers (Rui Costa, Kobe Goossens en Runne Herregodts). Maar toen begon INEOS goed tempo te maken. Mijn ploegmaat Dries de Pooter deed in die fase heel goed werk en dat kwam ook prima uit. Alhoewel ik ook nog best lang meeging op de slopende meters richting de een-na-laatste klim. Op 18,5 kilometer van de streep moest ik uiteindelijk de groep vaarwel zeggen."